Wielkanoc nie może się obejść bez tego ciasta. Z przepisem Anny Starmach jego samodzielne przygotowanie to nie problem

Święta wielkanocne bez aromatycznego mazurka to nie święta? Z tym przepisem wykonanie tradycyjnego ciasta jest bardzo proste!

Anna Starmach podrzuca instagramowym obserwatorom kolejne propozycje świątecznych wypieków. Podczas oczekiwania na samą Wielkanoc, warto jest przetestować kilka przepisów, aby mieć pewność, że poradzimy sobie z ich wykonaniem. Dziś na tapet bierzemy klasycznego mazurka.

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Klasyczny orzechowo-czekoladowy mazurek wg przepisu Anny Starmach

Składniki na ciasto

  • 200 gramów mąki pszennej;
  • 150 gramów masła;
  • 100 gramów mielonych orzechów laskowych lub włoskich;
  • 70 gramów cukru;
  • jedno jajko;
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie

  • 100 gramów gorzkiej czekolady;
  • 150 gramów powideł śliwkowych;
  • 200 gramów mlecznej czekolady;
  • 150 mililitrów trzydziestoprocentowej śmietanki kremówki.

Dodatkowo

  • orzechy do dekoracji.

Przygotowanie

Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, przełóż do formy (20x30 cm). Anna zauważa, że masa może się kruszyć, nie przejmujmy się tym jednak i ręcznie zaklejmy „dziury”. Zadbaj, aby przy brzegach powstał wyższy rant, ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż na dwadzieścia minut do lodówki. Następnie formę z ciastem przełóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 35-40 minut. Później ostudź wypiek i na ostudzonym cieście rozprowadź powidła. Umieść w garnku śmietankę i ją podgrzej. Drobno posiekaj czekoladę i dodaj ją do gotującej się śmietanki. Odczekaj dwie minuty i dokładnie zamieszaj. Wylej czekoladową polewę na ciasto. Wtedy pokryj masę czekoladową jeszcze jedną warstwą powideł. Na końcu udekoruj gotowego mazurka orzechami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.