Anna Starmach podrzuca instagramowym obserwatorom kolejne propozycje świątecznych wypieków. Podczas oczekiwania na samą Wielkanoc, warto jest przetestować kilka przepisów, aby mieć pewność, że poradzimy sobie z ich wykonaniem. Dziś na tapet bierzemy klasycznego mazurka.
Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, przełóż do formy (20x30 cm). Anna zauważa, że masa może się kruszyć, nie przejmujmy się tym jednak i ręcznie zaklejmy „dziury”. Zadbaj, aby przy brzegach powstał wyższy rant, ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż na dwadzieścia minut do lodówki. Następnie formę z ciastem przełóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 35-40 minut. Później ostudź wypiek i na ostudzonym cieście rozprowadź powidła. Umieść w garnku śmietankę i ją podgrzej. Drobno posiekaj czekoladę i dodaj ją do gotującej się śmietanki. Odczekaj dwie minuty i dokładnie zamieszaj. Wylej czekoladową polewę na ciasto. Wtedy pokryj masę czekoladową jeszcze jedną warstwą powideł. Na końcu udekoruj gotowego mazurka orzechami.