• Link został skopiowany

Wielkanoc nie może się obejść bez tego ciasta. Z przepisem Anny Starmach jego samodzielne przygotowanie to nie problem

Święta wielkanocne bez aromatycznego mazurka to nie święta? Z tym przepisem wykonanie tradycyjnego ciasta jest bardzo proste!
Anna Starmach podała przepis na czekoladowo-orzechowy mazurek
Anna Starmach - Instagram

Anna Starmach podrzuca instagramowym obserwatorom kolejne propozycje świątecznych wypieków. Podczas oczekiwania na samą Wielkanoc, warto jest przetestować kilka przepisów, aby mieć pewność, że poradzimy sobie z ich wykonaniem. Dziś na tapet bierzemy klasycznego mazurka.

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Klasyczny orzechowo-czekoladowy mazurek wg przepisu Anny Starmach

Składniki na ciasto

  • 200 gramów mąki pszennej;
  • 150 gramów masła;
  • 100 gramów mielonych orzechów laskowych lub włoskich;
  • 70 gramów cukru;
  • jedno jajko;
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie

  • 100 gramów gorzkiej czekolady;
  • 150 gramów powideł śliwkowych;
  • 200 gramów mlecznej czekolady;
  • 150 mililitrów trzydziestoprocentowej śmietanki kremówki.

Dodatkowo

  • orzechy do dekoracji.

Przygotowanie

Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, przełóż do formy (20x30 cm). Anna zauważa, że masa może się kruszyć, nie przejmujmy się tym jednak i ręcznie zaklejmy „dziury”. Zadbaj, aby przy brzegach powstał wyższy rant, ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż na dwadzieścia minut do lodówki. Następnie formę z ciastem przełóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 35-40 minut. Później ostudź wypiek i na ostudzonym cieście rozprowadź powidła. Umieść w garnku śmietankę i ją podgrzej. Drobno posiekaj czekoladę i dodaj ją do gotującej się śmietanki. Odczekaj dwie minuty i dokładnie zamieszaj. Wylej czekoladową polewę na ciasto. Wtedy pokryj masę czekoladową jeszcze jedną warstwą powideł. Na końcu udekoruj gotowego mazurka orzechami.

Więcej o: