Jeżeli nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez jajek - nic w tym dziwnego. Podczas nadchodzących świąt to właśnie ten produkt jest składnikiem wielu potraw. Osoby będące na diecie, które z niepokojem wyszukują informacji, dotyczących kaloryczności jajek, powinny zwrócić uwagę na kilka rzeczy.
Jedno ugotowane jajko dostarczy nam około 78 kalorii i mnóstwo składników odżywczych. Już w takiej porcji znajdziemy cenne białko, kwasy tłuszczowe, witaminę A, D, E, K i C oraz wapń, fosfor, żelazo i magnez. Jajka to również dobre źródło witaminy B12. Choć część dietetyków przestrzega, że w produkcie znajduje się cholesterol, czy naprawdę jest to samo zło? Według wielu badań na podniesienie poziomu złego cholesterolu większy wpływ mają nasycone kwasy tłuszczowe.
W jednym jajku średniej wielkości (ok. 50 gramów) znajduje się ok. 5 gramów tłuszczu, ale jedynie 0,1 grama szkodliwych nasyconych tłuszczy. Aż 30 proc. związków tłuszczowych w żółtku stanowi lecytyna, która skutecznie chroni ścianki naczyń krwionośnych przed miażdżycą - czytamy na stronie "Plus Medycyny".
Podsumowując, wielkanocna porcja jajek nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.
Jeżeli jednak obawiacie się, że ulubiony przysmak zrujnuje codzienną dietę, polecamy dwa sposoby na "odchudzenie" popularnych przepisów.
Przygotowanie: rozetrzyj miąższ awokado i dodaj do niego sok z cytryny. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i przekrój na połowy. Wyjmij ostrożnie żółtka i wymieszaj je z pokruszonym serem, awokado i natką pietruszki. Masę dopraw solą oraz pieprzem. Białka jajek wypełnij farszem i ułóż na półmisku.
Przygotowanie: jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz i ostudź. Później przekrój jajka na połówki, wyjmij żółtka, a następnie rozgnieć je i wymieszaj z posiekanymi drobno kiełkami oraz jogurtem. Powstałą pastę dopraw solą i pieprzem i na koniec przełóż ją do jajek.