Ile kalorii ma jajko? Jak przygotować faszerowane jajka w dietetycznej wersji?

Jajka w różnych odsłonach to nieodłączna część świąt wielkanocnych. Cały czas trwają jednak spory o to, czy produkt jest zdrowy, a także czy nie jest zbyt kaloryczny. Ile kalorii mają jajka?

Jeżeli nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez jajek - nic w tym dziwnego. Podczas nadchodzących świąt to właśnie ten produkt jest składnikiem wielu potraw. Osoby będące na diecie, które z niepokojem wyszukują informacji, dotyczących kaloryczności jajek, powinny zwrócić uwagę na kilka rzeczy.

Zobacz wideo Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?

Czy jajka są zdrowe? Ile kalorii mają jajka?

Jedno ugotowane jajko dostarczy nam około 78 kalorii i mnóstwo składników odżywczych. Już w takiej porcji znajdziemy cenne białko, kwasy tłuszczowe, witaminę A, D, E, K i C oraz wapń, fosfor, żelazo i magnez. Jajka to również dobre źródło witaminy B12. Choć część dietetyków przestrzega, że w produkcie znajduje się cholesterol, czy naprawdę jest to samo zło? Według wielu badań na podniesienie poziomu złego cholesterolu większy wpływ mają nasycone kwasy tłuszczowe.

W jednym jajku średniej wielkości (ok. 50 gramów) znajduje się ok. 5 gramów tłuszczu, ale jedynie 0,1 grama szkodliwych nasyconych tłuszczy. Aż 30 proc. związków tłuszczowych w żółtku stanowi lecytyna, która skutecznie chroni ścianki naczyń krwionośnych przed miażdżycą - czytamy na stronie "Plus Medycyny".

Podsumowując, wielkanocna porcja jajek nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. 

Wielkanocne jajko w wersji fit - dwa sprawdzone przepisy

Jeżeli jednak obawiacie się, że ulubiony przysmak zrujnuje codzienną dietę, polecamy dwa sposoby na "odchudzenie" popularnych przepisów.

Jajka faszerowane awokado

  • dwa duże jajka ugotowane na twardo;
  • dwie łyżki chudego białego sera;
  • 40 gramów awokado;
  • łyżka posiekanej natki pietruszki;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: rozetrzyj miąższ awokado i dodaj do niego sok z cytryny. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i przekrój na połowy. Wyjmij ostrożnie żółtka i wymieszaj je z pokruszonym serem, awokado i natką pietruszki. Masę dopraw solą oraz pieprzem. Białka jajek wypełnij farszem i ułóż na półmisku.

Jajka z pastą rzodkiewkową

  • cztery jajka;
  • cztery łyżki kiełków rzodkiewki;
  • dwie łyżki jogurtu greckiego;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz i ostudź. Później przekrój jajka na połówki, wyjmij żółtka, a następnie rozgnieć je i wymieszaj z posiekanymi drobno kiełkami oraz jogurtem. Powstałą pastę dopraw solą i pieprzem i na koniec przełóż ją do jajek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.