Ile kalorii ma jajko? Jak przygotować faszerowane jajka w dietetycznej wersji?
Jeżeli nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez jajek - nic w tym dziwnego. Podczas nadchodzących świąt to właśnie ten produkt jest składnikiem wielu potraw. Osoby będące na diecie, które z niepokojem wyszukują informacji, dotyczących kaloryczności jajek, powinny zwrócić uwagę na kilka rzeczy.
Czy jajka są zdrowe? Ile kalorii mają jajka?
Jedno ugotowane jajko dostarczy nam około 78 kalorii i mnóstwo składników odżywczych. Już w takiej porcji znajdziemy cenne białko, kwasy tłuszczowe, witaminę A, D, E, K i C oraz wapń, fosfor, żelazo i magnez. Jajka to również dobre źródło witaminy B12. Choć część dietetyków przestrzega, że w produkcie znajduje się cholesterol, czy naprawdę jest to samo zło? Według wielu badań na podniesienie poziomu złego cholesterolu większy wpływ mają nasycone kwasy tłuszczowe.
W jednym jajku średniej wielkości (ok. 50 gramów) znajduje się ok. 5 gramów tłuszczu, ale jedynie 0,1 grama szkodliwych nasyconych tłuszczy. Aż 30 proc. związków tłuszczowych w żółtku stanowi lecytyna, która skutecznie chroni ścianki naczyń krwionośnych przed miażdżycą - czytamy na stronie "Plus Medycyny".
Podsumowując, wielkanocna porcja jajek nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.
Wielkanocne jajko w wersji fit - dwa sprawdzone przepisy
Jeżeli jednak obawiacie się, że ulubiony przysmak zrujnuje codzienną dietę, polecamy dwa sposoby na "odchudzenie" popularnych przepisów.
Jajka faszerowane awokado
- dwa duże jajka ugotowane na twardo;
- dwie łyżki chudego białego sera;
- 40 gramów awokado;
- łyżka posiekanej natki pietruszki;
- łyżeczka soku z cytryny;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: rozetrzyj miąższ awokado i dodaj do niego sok z cytryny. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i przekrój na połowy. Wyjmij ostrożnie żółtka i wymieszaj je z pokruszonym serem, awokado i natką pietruszki. Masę dopraw solą oraz pieprzem. Białka jajek wypełnij farszem i ułóż na półmisku.
Jajka z pastą rzodkiewkową
- cztery jajka;
- cztery łyżki kiełków rzodkiewki;
- dwie łyżki jogurtu greckiego;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz i ostudź. Później przekrój jajka na połówki, wyjmij żółtka, a następnie rozgnieć je i wymieszaj z posiekanymi drobno kiełkami oraz jogurtem. Powstałą pastę dopraw solą i pieprzem i na koniec przełóż ją do jajek.
-
Internauci zachwycają się figurą Rity Ory. W jaki sposób wokalistka dba o linię? Zasady stosowanej przez nią diety są proste
-
Cztery łatwe sposoby na ulepszenie planku. Tak wzmocnisz efekty tego popularnego ćwiczenia
-
Dlaczego wielu dietetyków nie wierzy w liczenie kalorii? Oto cztery najważniejsze powody
-
Anna Lewandowska proponuje domowe SPA. Podobne kosmetyki możesz przygotować sama w domu
-
Specjaliści twierdzą, że lepszego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów nie znajdziesz
- Kayla Itsines wraca ze świetnym treningiem, z którego skorzysta każdy. Kwadrans wycisku dla całego ciała
- Anna Lewandowska proponuje domowe SPA. Podobne kosmetyki możesz przygotować sama w domu
- Same brzuszki nie zapewnią nam formy na lato. Jak zadbać o płaski brzuch na wakacje?
- Oto domowe ćwiczenia z hantlami, które zastąpią trening ze sztangą. Wystarczy 20 minut, dwa razy w tygodniu
- Internauci zachwycają się figurą Rity Ory. W jaki sposób wokalistka dba o linię? Zasady stosowanej przez nią diety są proste