Ewa Szabatin regularnie na swoim blogu poleca sprawdzone przepisy. Propozycje celebrytki są pełne wartości odżywczych, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli chcesz zacząć już teraz podjąć wyzwanie i zawalczyć o wymarzoną sylwetkę na lato, koniecznie dodaj do jadłospisu poniższe potrawy.
Przygotowanie: wszystkie składniki przełóż do garnka i zagotuj. Do gotowej owsianki dodaj ulubione owoce i gotowe!
Przygotowanie: rozsmaruj hummus na każdej tortilli. Następnie połóż na nim edamame, szpinak, awokado, marchewkę, ogórek i inne wybrane warzywa. Posyp danie świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą do smaku oraz skrop odrobiną oliwy z oliwek. Zwiń wrapy i przekrój na pół.
Przygotowanie: w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą (lub w kuchence mikrofalowej) rozpuść ciemną czekoladę i olej słonecznikowy. Odstaw powstałą masę do ostygnięcia. W osobnej misce żaroodpornej lub w rondlu wymieszaj razem cukier i wodę, a następnie podgrzej je razem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Wlej syrop cukrowy do rozpuszczonej czekolady i dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dobrze ubijaj składniki, aż uzyskasz gładkie, dość grube ciasto. Wyrobione ciasto powinno być lekko płynne, nie powinno się nadawać mu kształtu rękoma. Użyj łyżki do porcjowania ciastek. Pamiętaj, aby rozłożyć je daleko od siebie, bo rozchodzą się podczas pieczenia. Piecz ciastka po jednej blasze na raz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około dziesięć minut, aż będą lekko wyrośnięte i będą miały błyszczącą, popękaną skórkę. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika można skorygować kształt ciastek za pomocą okrągłej foremki. Przysmak pozostaw do ostygnięcia na blasze na 5-10 minut.