Robisz formę na lato? Ewa Szabatin ma kilka przepisów na śniadania w wersji fit. Dzięki nim podkręcisz metabolizm

Śniadanie powinno być smaczne, sycić i nie dostarczać za dużo zbędnych kalorii, ale za to mieć w sobie dużo witamin i minerałów. Te warunki spełniają propozycje Ewy Szabatin.

Ewa Szabatin regularnie na swoim blogu poleca sprawdzone przepisy. Propozycje celebrytki są pełne wartości odżywczych, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli chcesz zacząć już teraz podjąć wyzwanie i zawalczyć o wymarzoną sylwetkę na lato, koniecznie dodaj do jadłospisu poniższe potrawy.

Zobacz wideo Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!

Śniadania od Ewy Szabatin, które nasycą i podkręcą metabolizm

Owsianka na mleku owsianym

  • cztery łyżki płatków owsianych;
  • mleko owsiane – Ewa dodaje tyle, by przykryć płatki;
  • łyżeczka syropu klonowego;
  • łyżeczka masła orzechowego bez soli, cukru i oleju palmowego;
  • mała garść żurawiny;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • ulubione owoce jak np. maliny, borówki.

Przygotowanie: wszystkie składniki przełóż do garnka i zagotuj. Do gotowej owsianki dodaj ulubione owoce i gotowe!

Zielony wrap z hummusem( składniki dla czterech osób)

  • cztery duże tortille z mąki pełnoziarnistej;
  • 2/3 szklanki hummusu najlepiej własnej roboty;
  • szklanka edamame, ugotowana i bez łupin;
  • dwie szklanki młodych liści szpinaku;
  • jedno lub dwa awokado, obrane, usunięte pestki, pokrojone w cienkie plasterki;
  • duża posiekana marchewka;
  • pokrojony w kostkę ogórek;
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska do smaku;
  • łyżeczka oliwy z oliwek;

Przygotowanie: rozsmaruj hummus na każdej tortilli. Następnie połóż na nim edamame, szpinak, awokado, marchewkę, ogórek i inne wybrane warzywa. Posyp danie świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą do smaku oraz skrop odrobiną oliwy z oliwek. Zwiń  wrapy i przekrój na pół.

Wegańskie ciastka a’la brownie

  • 120 gramów posiekanej gorzkiej czekolady;
  • trzy i pół łyżki oleju słonecznikowego;
  • 2/3 szklanki + pół łyżki drobnego cukru kokosowego;
  • 1/3 szklanki wody;
  • szklanka + jedna łyżka zwykłej mąki uniwersalnej lub bezglutenowej;
  • 1/4 szklanki kakao w proszku;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/4 łyżeczki soli.

Przygotowanie: w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą (lub w kuchence mikrofalowej) rozpuść ciemną czekoladę i olej słonecznikowy. Odstaw powstałą masę do ostygnięcia. W osobnej misce żaroodpornej lub w rondlu wymieszaj razem cukier i wodę, a następnie podgrzej je razem, aż cukier całkowicie się rozpuści.  Odstaw do ostygnięcia. Wlej syrop cukrowy do rozpuszczonej czekolady i dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dobrze ubijaj składniki, aż uzyskasz gładkie, dość grube ciasto. Wyrobione ciasto powinno być lekko płynne, nie powinno się nadawać mu kształtu rękoma. Użyj łyżki do porcjowania ciastek. Pamiętaj, aby rozłożyć je daleko od siebie, bo rozchodzą się podczas pieczenia. Piecz ciastka po jednej blasze na raz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około dziesięć minut, aż będą lekko wyrośnięte i będą miały błyszczącą, popękaną skórkę. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika można skorygować kształt ciastek za pomocą okrągłej foremki. Przysmak pozostaw do ostygnięcia na blasze na 5-10 minut.

Więcej o: