Obiad wielkanocny. Te dwa pomysły Anny Starmach urozmaicą nasze świąteczne stoły

Układacie jadłospis na najbliższą Wielkanoc? Polecamy dwie pyszne potrawy według przepisów popularnej szef kuchni.

Anna Starmach ruszyła z przypominaniem wyjątkowych przepisów na święta wielkanocne. Ostatnio polecaliśmy wyjątkowy mazurek z białą czekoladą i wiśniami. Dlatego dziś przychodzimy z obiadowymi propozycjami. Przepisy przypadną do gustu mięsożercom oraz wielbicielom ryb.

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad

Obiad wielkanocny. Dwa przepisy Anny Starmach

Śledzie w śmietanie

  • 500 mililitrów kwaśnej śmietany;
  • osiem filetów śledziowych matias;
  • trzy jabłka;
  • dwie cebule;
  • dwie łyżki cukru;
  • łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie);
  • łyżeczka chrzanu (opcjonalnie);
  • sok z cytryny;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: najpierw pokrój jabłka w cienkie półplasterki, a cebulę w piórka. Następnie skrop je sokiem z cytryny, dodaj koperek i chrzan (jeśli używasz), dokładnie wymieszaj. Do jabłek z cebulą dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Śledzie pokrój w romby, wymieszaj z sosem śmietanowym. Potrawę najlepiej podać po kilku godzinach, aż śledzie nasiąkną sosem.

Schab ze śliwkami i morelami

  • kilogram schabu bez kości;
  • dziesięć śliwek;
  • dziesięć moreli;
  • dwie marchewki;
  • cztery szalotki;
  • dwa ząbki czosnku;
  • dwie łyżki oliwy z oliwek;
  • dwie łyżki miodu;
  • majeranek;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: natnij pośrodku schab ostrym nożem, a następnie przekręć go, aby powiększyć otwór. Włóż do środka naprzemiennie i pojedynczo śliwki oraz morele. Drobno posiekaj czosnek i natrzyj nim mięso. Potem posyp schab majerankiem, pieprzem i solą. Tak przygotowaną potrawę obsmaż krótko z każdej strony na patelni. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego z pokrywką i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 50 minut. Obok poukładaj obrane, pokrojone marchewki oraz szalotki. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, a wierzch schabu polej miodem. Zapiekaj jeszcze około piętnastu minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.