• Link został skopiowany

Obiad wielkanocny. Te dwa pomysły Anny Starmach urozmaicą nasze świąteczne stoły

Układacie jadłospis na najbliższą Wielkanoc? Polecamy dwie pyszne potrawy według przepisów popularnej szef kuchni.
Anna Starmach
Anna Starmach - Instagram

Anna Starmach ruszyła z przypominaniem wyjątkowych przepisów na święta wielkanocne. Ostatnio polecaliśmy wyjątkowy mazurek z białą czekoladą i wiśniami. Dlatego dziś przychodzimy z obiadowymi propozycjami. Przepisy przypadną do gustu mięsożercom oraz wielbicielom ryb.

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad

Obiad wielkanocny. Dwa przepisy Anny Starmach

Śledzie w śmietanie

  • 500 mililitrów kwaśnej śmietany;
  • osiem filetów śledziowych matias;
  • trzy jabłka;
  • dwie cebule;
  • dwie łyżki cukru;
  • łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie);
  • łyżeczka chrzanu (opcjonalnie);
  • sok z cytryny;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: najpierw pokrój jabłka w cienkie półplasterki, a cebulę w piórka. Następnie skrop je sokiem z cytryny, dodaj koperek i chrzan (jeśli używasz), dokładnie wymieszaj. Do jabłek z cebulą dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Śledzie pokrój w romby, wymieszaj z sosem śmietanowym. Potrawę najlepiej podać po kilku godzinach, aż śledzie nasiąkną sosem.

Schab ze śliwkami i morelami

  • kilogram schabu bez kości;
  • dziesięć śliwek;
  • dziesięć moreli;
  • dwie marchewki;
  • cztery szalotki;
  • dwa ząbki czosnku;
  • dwie łyżki oliwy z oliwek;
  • dwie łyżki miodu;
  • majeranek;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: natnij pośrodku schab ostrym nożem, a następnie przekręć go, aby powiększyć otwór. Włóż do środka naprzemiennie i pojedynczo śliwki oraz morele. Drobno posiekaj czosnek i natrzyj nim mięso. Potem posyp schab majerankiem, pieprzem i solą. Tak przygotowaną potrawę obsmaż krótko z każdej strony na patelni. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego z pokrywką i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 50 minut. Obok poukładaj obrane, pokrojone marchewki oraz szalotki. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, a wierzch schabu polej miodem. Zapiekaj jeszcze około piętnastu minut.

Więcej o: