Anna Starmach ruszyła z przypominaniem wyjątkowych przepisów na święta wielkanocne. Ostatnio polecaliśmy wyjątkowy mazurek z białą czekoladą i wiśniami. Dlatego dziś przychodzimy z obiadowymi propozycjami. Przepisy przypadną do gustu mięsożercom oraz wielbicielom ryb.
Przygotowanie: najpierw pokrój jabłka w cienkie półplasterki, a cebulę w piórka. Następnie skrop je sokiem z cytryny, dodaj koperek i chrzan (jeśli używasz), dokładnie wymieszaj. Do jabłek z cebulą dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Śledzie pokrój w romby, wymieszaj z sosem śmietanowym. Potrawę najlepiej podać po kilku godzinach, aż śledzie nasiąkną sosem.
Przygotowanie: natnij pośrodku schab ostrym nożem, a następnie przekręć go, aby powiększyć otwór. Włóż do środka naprzemiennie i pojedynczo śliwki oraz morele. Drobno posiekaj czosnek i natrzyj nim mięso. Potem posyp schab majerankiem, pieprzem i solą. Tak przygotowaną potrawę obsmaż krótko z każdej strony na patelni. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego z pokrywką i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 50 minut. Obok poukładaj obrane, pokrojone marchewki oraz szalotki. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, a wierzch schabu polej miodem. Zapiekaj jeszcze około piętnastu minut.