Spacer ma wiele cennych dla naszego zdrowia zalet. Według danych podawanych przez Centers for Disease Control and Prevention (czyli CDC), chodzenie może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, udaru, depresji, a nawet niektórych nowotworów. Już zaledwie dwadzieścia minut marszu dziennie może też spalić do 110 kalorii. Dla wielbicieli tej aktywności lekarz ma jednak kilka cennych porad, dotyczących sposobu odżywiania.
Według Tanuji Sharmy, lekarki rodzinnej, która niedawno uczestniczyła w rozmowie z ABC News, są pewne grupy pokarmów, których lepiej unikać. Specjalistka miała na myśli mięso oraz produkty mleczne, które radzi ograniczyć. Pokarmy te są wyjątkowo przetwarzane i zawierają wiele szkodliwych dla zdrowia substancji:
Są pełne hormonów, pestycydów oraz konserwantów. Wiele z nich może w zasadzie wpływać na odporność i powodować spustoszenie w naszym zdrowiu - tłumaczyła Tanuja w rozmowie z "Eat This, Not That".
Lekarka zaleca z kolei, aby kupować więcej świeżych, kolorowych warzyw. Najpóźniej pół godziny przed wyjściem na spacer, specjalista zaleca sięgnąć po domowy koktajl, orzechy, banany lub owsiankę.
Sharma ma też kilka rad, jak poprawić efektywność swoich spacerów. Po pierwsze, popracujmy nad tempem chodzenia. Dobrze, aby marsz był energiczny, aby podniósł delikatnie nasze tętno. Kolejną poradą jest rezygnacja z ciężarków. Wbrew temu, co mogliśmy przeczytać w sieci, zdaniem specjalisty, hantle, zamiast pomóc, mogą wywołać kontuzję. Ostatnie spostrzeżenie dotyczy długości kroków; starajmy się, aby nie były za długie.