Wielkanoc z Magdą Gessler. Ten przepis na drożdżowe ciasto i babkę warto znać

Do Wielkanocy coraz mniej czasu. Z tego powodu przypominamy sprawdzone przepisy od znanych szefów kuchni. Jeżeli wciąż szukacie sprawdzonego przepisu na drożdżowe wypieki, wypróbujcie te od Magdy Gessler.

Jeżeli z Wielkanocą kojarzą ci się zapachy domowych drożdżowych wypieków, te dwie propozycje sprawdzą się idealnie. Autorką przepisów jest jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich restauratorek, czyli Magda Gessler. Sprawdzone pomysły na aromatyczne desery sprawdzą się na świątecznym stole.

Zobacz wideo Magda Gessler zakręciła Kołem Plotka!

Drożdżowe wypieki na Wielkanoc. Propozycje od Magdy Gessler

Drożdżowa babka Magdy Gessler

  • 700 gramów ciasta drożdżowego;
  • 50 gramów skórki pomarańczowej;
  • 50 gramów masła klarowanego;
  • 10 gramów rodzynek;
  • 10 gramów płatków migdałowych;
  • 150 gramów domowego lukru;
  • dwa żółtka;
  • 50 gramów migdałów.

Przygotowanie: do wyrobionego drożdżowego ciasta dodaj rodzynki, całe migdały, ubite żółtka, skórkę pomarańczową oraz masło. Następnie przełóż masę do odpowiedniej formy i odstaw. Gdy będzie już zajmować 80 procent całej foremki, wstaw do pieca na czterdzieści minut i piecz w temperaturze 180 stopni. Kiedy ostygnie, udekoruj babkę lukrem, rodzynkami i migdałami.

Prosty sposób na ciasto drożdżowe

  • 170 mililitrów mleka;
  • 15 gramów drożdży;
  • 135 gramów cukru;
  • 600 gramów mąki;
  • 135 gramów masła;
  • 35 gramów smalcu;
  • siedem jajek;
  • szczypta soli.

Przygotowanie: najpierw podgrzej drożdże i mleko. Dodaj do nich około połowy podanej porcji cukru. Podgrzewaj masę, potem dosyp do niej mąkę i mieszaj, aż uzyskasz konsystencję przypominającą gęstą śmietanę. Wtedy odstaw całość do ostygnięcia. W międzyczasie podgrzej w oddzielnych naczyniach jajka z cukrem i masło ze smalcem. Po trzydziestu minutach, do wyrośniętej masy dodaj podgrzane jajka z cukrem, mąkę oraz szczyptę soli. Zagnieć składniki tak, aby powstała jednolita masa. Następnie dodaj tłuszcz i ponownie, porządnie zamieszaj składniki. Na koniec posyp wszystko mąką i odstaw ciasto do wyrośnięcia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.