Jeżeli z Wielkanocą kojarzą ci się zapachy domowych drożdżowych wypieków, te dwie propozycje sprawdzą się idealnie. Autorką przepisów jest jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich restauratorek, czyli Magda Gessler. Sprawdzone pomysły na aromatyczne desery sprawdzą się na świątecznym stole.
Przygotowanie: do wyrobionego drożdżowego ciasta dodaj rodzynki, całe migdały, ubite żółtka, skórkę pomarańczową oraz masło. Następnie przełóż masę do odpowiedniej formy i odstaw. Gdy będzie już zajmować 80 procent całej foremki, wstaw do pieca na czterdzieści minut i piecz w temperaturze 180 stopni. Kiedy ostygnie, udekoruj babkę lukrem, rodzynkami i migdałami.
Prosty sposób na ciasto drożdżowe
Przygotowanie: najpierw podgrzej drożdże i mleko. Dodaj do nich około połowy podanej porcji cukru. Podgrzewaj masę, potem dosyp do niej mąkę i mieszaj, aż uzyskasz konsystencję przypominającą gęstą śmietanę. Wtedy odstaw całość do ostygnięcia. W międzyczasie podgrzej w oddzielnych naczyniach jajka z cukrem i masło ze smalcem. Po trzydziestu minutach, do wyrośniętej masy dodaj podgrzane jajka z cukrem, mąkę oraz szczyptę soli. Zagnieć składniki tak, aby powstała jednolita masa. Następnie dodaj tłuszcz i ponownie, porządnie zamieszaj składniki. Na koniec posyp wszystko mąką i odstaw ciasto do wyrośnięcia.