Anna Starmach poleca mazurek z białą czekoladą i wiśniami. Idealny na Wielkanoc!

Chcesz na tegoroczną Wielkanoc zmienić nieco menu? Ten niecodzienny przepis na świąteczny mazurek sprawdzi się wyśmienicie.

Anna Starmach opublikowała na Instagramie pierwszą jedzeniową propozycję na Wielkanoc. Choć w tym roku ponownie święta będą wyglądać inaczej, niż zwykle. Możemy sobie osłodzić ten czas i spróbować przygotować poniższy przepis na wyjątkowe ciasto.

Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Wielkanocny mazurek w nowym wydaniu. Aromatyczny przepis Ani Starmach

Kruchy spód i słodkie nadzienie. Ten mazurek musi znaleźć się na Twoim stole wielkanocnym - zachęca Starmach na swojej stronie.

Patrząc na fotografię deseru, aż chce się go zjeść. Na szczęście, przepis jest na tyle prosty, że nie sprawi problemów nawet osobom, które nie spędzają w kuchni dużo czasu.

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami (składniki na cztery porcje)

  • 150 gramów mąki pszennej;
  • 140 gramów masła;
  • 70 gramów drobnego cukru;
  • 60 gramów mąki ziemniaczanej;
  • 40 gramów gorzkiego kakao;
  • jajko.

Składniki na masę

  • 300 gramów białej czekolady;
  • 150 mililitrów śmietanki trzydziestoprocentowej;
  • 200 gramów wiśni;
  • półtorej łyżki mąki ziemniaczanej;
  • cztery łyżki cukru.

Przygotowanie

Zacznij od dokładnego wymieszania składników na ciasto. Następnie zlep je w kulę i schładzaj w lodówce. Następnie rozwałkuj powstałą masę i przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 11 x 33 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, piecz w 180 stopniach przez 40 minut. W międzyczasie zagotuj śmietankę, po czym zdejmij ją z ognia, czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj ją do śmietanki, odczekaj dwie minuty i dokładnie wymieszaj. Wylej czekoladowo-śmietankową masę na ostudzony spód ciasta. Schładzaj w lodówce, aż masa stężeje. Następnie podgrzej wiśnie z cukrem. W soku rozpuść mąkę i dodaj ją do owoców. Całość zagotuj i ostudź. Gdy owoce wystygną, udekoruj nimi gotowego mazurka.

Więcej o:
Copyright © Agora SA