Anna Starmach poleca mazurek z białą czekoladą i wiśniami. Idealny na Wielkanoc!

Chcesz na tegoroczną Wielkanoc zmienić nieco menu? Ten niecodzienny przepis na świąteczny mazurek sprawdzi się wyśmienicie.

Anna Starmach opublikowała na Instagramie pierwszą jedzeniową propozycję na Wielkanoc. Choć w tym roku ponownie święta będą wyglądać inaczej, niż zwykle. Możemy sobie osłodzić ten czas i spróbować przygotować poniższy przepis na wyjątkowe ciasto.

Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Wielkanocny mazurek w nowym wydaniu. Aromatyczny przepis Ani Starmach

Kruchy spód i słodkie nadzienie. Ten mazurek musi znaleźć się na Twoim stole wielkanocnym - zachęca Starmach na swojej stronie.

Jak zacząć odchudzanie?Chcesz schudnąć, ale nie wiesz od czego zacząć? Dietetyk ma kilka wskazówek

Patrząc na fotografię deseru, aż chce się go zjeść. Na szczęście, przepis jest na tyle prosty, że nie sprawi problemów nawet osobom, które nie spędzają w kuchni dużo czasu.

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami (składniki na cztery porcje)

  • 150 gramów mąki pszennej;
  • 140 gramów masła;
  • 70 gramów drobnego cukru;
  • 60 gramów mąki ziemniaczanej;
  • 40 gramów gorzkiego kakao;
  • jajko.

Składniki na masę

  • 300 gramów białej czekolady;
  • 150 mililitrów śmietanki trzydziestoprocentowej;
  • 200 gramów wiśni;
  • półtorej łyżki mąki ziemniaczanej;
  • cztery łyżki cukru.

Zapiekane owsianki to hit ostatnich miesięcyZapiekane owsianki to hit, który zalał social media. Jak je przygotować w wersji fit?

Przygotowanie

Zacznij od dokładnego wymieszania składników na ciasto. Następnie zlep je w kulę i schładzaj w lodówce. Następnie rozwałkuj powstałą masę i przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 11 x 33 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, piecz w 180 stopniach przez 40 minut. W międzyczasie zagotuj śmietankę, po czym zdejmij ją z ognia, czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj ją do śmietanki, odczekaj dwie minuty i dokładnie wymieszaj. Wylej czekoladowo-śmietankową masę na ostudzony spód ciasta. Schładzaj w lodówce, aż masa stężeje. Następnie podgrzej wiśnie z cukrem. W soku rozpuść mąkę i dodaj ją do owoców. Całość zagotuj i ostudź. Gdy owoce wystygną, udekoruj nimi gotowego mazurka.

Więcej o: