Anna Starmach opublikowała na Instagramie pierwszą jedzeniową propozycję na Wielkanoc. Choć w tym roku ponownie święta będą wyglądać inaczej, niż zwykle. Możemy sobie osłodzić ten czas i spróbować przygotować poniższy przepis na wyjątkowe ciasto.
Kruchy spód i słodkie nadzienie. Ten mazurek musi znaleźć się na Twoim stole wielkanocnym - zachęca Starmach na swojej stronie.
Patrząc na fotografię deseru, aż chce się go zjeść. Na szczęście, przepis jest na tyle prosty, że nie sprawi problemów nawet osobom, które nie spędzają w kuchni dużo czasu.
Zacznij od dokładnego wymieszania składników na ciasto. Następnie zlep je w kulę i schładzaj w lodówce. Następnie rozwałkuj powstałą masę i przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 11 x 33 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, piecz w 180 stopniach przez 40 minut. W międzyczasie zagotuj śmietankę, po czym zdejmij ją z ognia, czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj ją do śmietanki, odczekaj dwie minuty i dokładnie wymieszaj. Wylej czekoladowo-śmietankową masę na ostudzony spód ciasta. Schładzaj w lodówce, aż masa stężeje. Następnie podgrzej wiśnie z cukrem. W soku rozpuść mąkę i dodaj ją do owoców. Całość zagotuj i ostudź. Gdy owoce wystygną, udekoruj nimi gotowego mazurka.