Jeżeli kiedykolwiek próbowaliśmy przejść na dietę i wpisywaliśmy odpowiednie hasła w wyszukiwarkę, z pewnością zalała nas fala nagłówków o cudownych metodach, dietach sokowych oraz wszelkich innych sposobach na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Łatwo jest się w tym wszystkim pogubić. Od czego zacząć, gdy zależy nam na bezpowrotnym pożegnaniu się z nadprogramową tkanką tłuszczową?
Odchudzanie to dłuższy proces, a nie kilkudniowe działanie, jak czasem można przeczytać w sieci. Zwłaszcza, jeżeli naszym celem jest zrzucenie sporej liczby kilogramów. Aby bezpiecznie schudnąć i uniknąć efektu jo-jo, musimy przygotować się na wiele tygodni pracy.
Zmiana diety, zwłaszcza nagła i mocno ograniczająca nasz jadłospis, powinna być przeprowadzona pod kontrolą lekarza, który pomoże nam odpowiednio dobrać składniki, aby w menu nie brakowało potrzebnych witamin i minerałów.
Nie, nie mówimy tutaj o poście przerywanym. W tej metodzie skupiamy się na tym, jak powinny wyglądać porcje poszczególnych składników na naszym talerzu. Dietetyk, który zgodził się na udzielenie kilku wskazówek dla czytelników "Eating Well" doradza, aby rozkład wyglądał następująco:
Nie każdy będzie czuć się świetnie po np. 50 pompkach dziennie. Ruch jest ważny i powinniśmy codziennie dostarczać dawkę aktywności fizycznej, ale znajdźmy coś, co nie będzie nam sprawiać problemu, a także nie będzie "przykrym obowiązkiem".