Zapiekane owsianki to hit, który zalał social media. Jak je przygotować w wersji fit?

Owsianki to prawdziwe bomby witaminowe. Co jednak w przypadku, gdy takie śniadanie nam się zwyczajnie przejadło? Dla odmiany, spróbujcie pieczonej wersji tej potrawy.

Pieczone owsianki w różnych wariantach szturmem podbijają Instagram i TikToka. Taka wersja popularnego śniadania nie dość, że dostarcza wiele składników odżywczych, to gdy użyjemy sprawdzonego przepisu, smakuje jak pyszny deser. Zapiekane owsianki w wersji fit są zatem dobrą propozycją dla łasuchów, którzy chcą nieco odchudzić swoje śniadania.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Pieczone owsianki w wersji fit - trzy sprawdzone przepisy

Wersja ze śliwkami

  • cztery łyżki ulubionych płatków owsianych;
  • dwie łyżki dwuprocentowego jogurtu naturalnego;
  • trzy łyżki mleka dwuprocentowego lub napoju roślinnego;
  • jedno jajko;
  • cztery duże śliwki;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • łyżeczka brązowego cukru (jeśli śliwki są kwaśne);
  • łyżeczka kakao;
  • łyżeczka płatków migdałowych.

Przygotowanie: do jednej miski wrzuć płatki, mleko, jogurt, kakao, cynamon, cukier i jajko, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Umyj śliwki i pokrój je w kostkę, dodaj do miski z pozostałymi składnikami i zamieszaj. Przełóż powstałą masę do formy do pieczenia, wcześniej delikatnie posmarowanej odrobioną tłuszczu. Posyp masę po wierzchu płatkami migdałowymi. Piecz przez około 25 minut w 180 stopniach.

Wersja bananowa

  • dwie szklanki płatków owsianych
  • dwie szklanki napoju roślinnego lub dwuprocentowego mleka;
  • dwa banany;
  • trzy łyżki wiórków kokosowych;
  • mała garść orzechów laskowych;
  • dwa jajka;
  • jeśli lubisz mocno słodkie potrawy, dodaj jeszcze łyżkę miodu.

Przygotowanie: wlej do garnka mleko i podgrzewaj, aż zacznie się gotować, wtedy przelej je do miski, w której znajdują się płatki owsiane. Odstaw je na kwadrans, aby zmiękły. Następnie dodaj wiórki kokosowe, orzechy oraz pokrojone w kostkę lub plasterki banany. Następnie wbij do miski dwa jajka, całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Przełóż masę do żaroodpornego naczynia, piecz przez pół godziny w 180 stopniach.

Wersja jabłkowo-serowa

  • 250 mililitrów chudego mleka lub napoju roślinnego;
  • jedno jajko;
  • 150 gramów płatków owsianych błyskawicznych;
  • cztery łyżeczki wiórków kokosowych;
  • 100 gramów białego chudego twarogu;
  • dwie łyżki miodu;
  • pół jabłka.

Przygotowanie: najpierw nastaw piekarnik na 180 stopni. Następnie w małym garnku umieść wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj. Odstaw masę na około pięć minut, aby płatki miały czas napęcznieć. Po tym czasie przełóż owsiankę do żaroodpornego naczynia, na wierzch udekoruj ją pokrojonymi cienko jabłkami. Piecz przez kwadrans.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.