Szybkie przepisy na domowe słodkości. Anna Lewandowska nie może im się oprzeć

Ochota na "coś słodkiego" staje się nie do wytrzymania? Anna Lewandowska radzi, co smacznego można przygotować samodzielnie w kuchni.

Anna Lewandowska często przyznaje, że ma ogromną słabość do wszelkich słodkości. Jednak aby nie szkodzić sobie dodatkami do żywności, trenerka stawia na desery domowej roboty. Co poleca czytelnikom bloga? Wybrałyśmy kilka interesujących przepisów.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Desery od Anny Lewandowskiej. Palce lizać!

Czekoladowe babeczki (trzy-cztery ciastka)

  • dwa banany;
  • dwie i pół łyżki cukru kokosowego;
  • trzy i pół łyżki masła klarowanego;
  • pół szklanki mąki owsianej;
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • cztery kostki czekolady gorzkiej.

Przygotowanie: zblenduj wszystkie składniki oprócz czekolady. Następnie przelej masę do odpowiedniej foremki na babeczki. Do każdej foremki wypełnionej masą włóż po kostce czekolady. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez około kwadrans. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.

Kasztanowe naleśniki z musem malinowym (10-12 porcji)

  • szklanka mąki kasztanowej;
  • dwa jajka;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szklanka napoju kokosowego;
  • szczypta cynamonu do smaku;
  • łyżka kakao;
  • łyżeczka oleju kokosowego do smażenia.

Składniki na mus malinowy:

  • pół szklanki jogurtu roślinnego;
  • szklanka malin;
  • łyżeczka cukru kokosowego.

Przygotowanie: dokładnie wymieszaj lub zblenduj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, aby uzyskać jednolitą masę. W międzyczasie zblenduj też składniki na mus malinowy. Smaż naleśniki na oleju kokosowym. Gorące danie posmaruj musem.

Kokosowe ciasto z batatów

  • jeden batat;
  • dwa jajka (lub dwie łyżki nasion chia namoczonych w 1/3 szklanki gorącej wody);
  • trzy łyżki oleju kokosowego;
  • dwie łyżki syropu klonowego;
  • cztery łyżki mąki kokosowej;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • szczypta kardamonu;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • dwie łyżki soku z cytryny;
  • pół szklanki orzechów włoskich;
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych do posypania.

Przygotowanie: umyj, obierz a następnie zetrzyj na tarce batat. Następnie przełóż go do miski, dodaj mąkę i przyprawy, potem jajka i resztę składników. Dokładnie zamieszaj. Przełóż masę do formy i piecz około pół godziny w 180 stopniach. Mniej więcej w połowie pieczenia posyp ciasto wiórkami kokosowymi.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.