Jak zadbać o odporność? Ewa Szabatin poleca dietę ajuwerdyjską. Blogerka ma kilka sprawdzonych przepisów

Ewa Szabatin ma propozycję dla wszystkich osób, które źle znoszą przesilenie wiosenne. Włączenie do diety odpowiednich produktów może całkowicie odmienić nasze samopoczucie.

Ewa Szabatin lubi wyszukiwać coraz to nowsze sposoby, które pomogą w utrzymaniu smukłej sylwetki i dobrego samopoczucia. Blogerka często podkreśla, jak ważna w naszym życiu jest dieta. Bardzo często od tego, co ląduje na naszym talerzu zależy późniejsza odporność organizmu na różne choroby i wirusy. Szabatin zachęca internautów do wypróbowania kilku przepisów z diety ajuwerdyjskiej.

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Czym jest dieta ajuwerdyjska?

Nazwa tej metody żywieniowej pochodzi od Ajuwerdy, czyli jednego z najstarszych systemów medycznych na świecie. Zwolennicy Ajuwerdy holistycznie podchodzą do człowieka i starają się, aby zachować zdrowe ciało i umysł. Choć dzisiaj jest uznawana bardziej za pseudonaukę, wciąż ma wiele zwolenników, którzy wychwalają działanie m.in. diety zgodnej z tym podejściem do zdrowia. Dieta ajuwerdyjska skupia się na tym, aby dostarczać świeżą, nieprzetworzoną żywność bogatą w składniki odżywcze w odpowiednich porcjach. Preferowana jest lekka kuchnia i przewaga produktów roślinnych, jednak mięso nie jest zakazane - wszystko zależy od naszych preferencji.

Dwa ajuwerdyjskie przepisy od Ewy Szabatin

Ajuwerdyjska tofucznica

  • łyżka oliwy z oliwek;
  • pół pęczka szparagów (posiekanych i bez końcówek);
  • szklanka pieczarek (w plasterkach);
  • szklanka posiekanej papryki;
  • pół szklanki bardzo twardego i pokruszonego tofu;
  • łyżeczka cebuli w proszku;
  • łyżeczka czosnku w proszku;
  • pół łyżeczki kurkumy;
  • łyżeczki soli;
  • trzy łyżki odżywczych drożdży;
  • pół szklanki wody.

Przygotowanie: rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu. Następnie dodaj pokrojone szparagi, pieczarki i paprykę, gotuj około siedmiu minut, aż składniki zmiękną. Podczas gotowania warzyw wymieszaj cebulę w proszku, czosnek w proszku, kurkumę, sól i odżywcze drożdże. Gdy zobaczysz, że warzywa są miękkie, dodaj tofu, przyprawy i wodę. Mieszaj, aż tofu całkowicie się połączy, a wszystkie przyprawy zostaną wchłonięte. Powinno to zająć około trzech, czterech minut.

Ajurwedyjskie wegańskie Lassi

  • pół szklanki jogurtu kokosowo-migdałowego;
  • pół szklanki oczyszczonej wody filtrowanej lub źródlanej;
  • jeden daktyl bez pestki;
  • szczypta kurkumy w proszku;
  • szczypta cynamonu w proszku;
  • szczypta proszku kardamonu;
  • opcjonalnie: trzy ziarna szafranu.

Przygotowanie: umieść wszystkie składniki w blenderze i mieszaj przez jedną lub dwie minuty, aż powstanie gładka, jednolita masa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.