Anna Starmach niedawno na Instagramie przypomniała nam smaki dzieciństwa, wrzucając jeden z ulubionych pomysłów na ciepłe śniadanie (lub kolację). Zainspirowane postanowiłyśmy zajrzeć również na stronę Ani, aby znaleźć inne, równie jabłkowe, smakowite propozycje, które przygotujemy w kilku prostych krokach.
Przygotowanie: obierz jabłka i pokrój je w plasterki, a następnie w kostkę. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek, te roztrzep rózgą, dodaj mleko, cukier, łyżkę oleju i po szczypcie cynamonu i soli. Powoli wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając cały czas składniki rózgą lub mikserem. Dodaj jabłka do masy i zamieszaj. Oddzielne białka ubij na sztywną pianę i powoli dodaj do reszty składników. Całość delikatnie zamieszaj, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z olejem, po ok. dwie minuty z każdej strony. Podawaj z cukrem pudrem.
Przygotowanie: wsyp płatki do niewielkiego rondelka, zalej wodą lub mlekiem i gotuj na małym ogniu. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do gotujących się na wybranym płynie płatków. Dorzuć orzechy, cynamon i rodzynki. Po 10-12 minutach owsianka powinna być gotowa, przełóż ją do miseczki, wsyp na wierzch czipsy jabłkowe i polej odrobiną miodu.