Anna Starmach proponuje pyszne śniadania na ciepło. Z tymi przepisami poradzi sobie każdy

Anna Starmach niedawno narobiła nam ochoty na ciepłe racuchy z jabłkami, publikując apetycznie prezentujące się zdjęcie przygotowanego przysmaku. Z przepisem szef kuchni odtworzenie słodkiego śniadania to bułka z masłem.

Anna Starmach niedawno na Instagramie przypomniała nam smaki dzieciństwa, wrzucając jeden z ulubionych pomysłów na ciepłe śniadanie (lub kolację). Zainspirowane postanowiłyśmy zajrzeć również na stronę Ani, aby znaleźć inne, równie jabłkowe, smakowite propozycje, które przygotujemy w kilku prostych krokach. 

Anna Lewandowska o roślinnych zamiennikach białkaOgraniczacie mięso w diecie? Anna Lewandowska podaje roślinne zamienniki

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad

Dwa jabłkowe śniadania na ciepło wg Ani Starmach

Placki z jabłkami

  • 170 gramów mąki;
  • 150 mililitrów mleka;
  • cztery kwaśne jabłka;
  • dwa jajka;
  • trzy łyżki cukru pudru;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • łyżeczka cukru waniliowego;
  • łyżka oleju;
  • szczypta soli;
  • szczypta cynamonu;
  • dodatkowo: cukier puder do posypania, olej do smażenia.

Przygotowanie: obierz jabłka i pokrój je w plasterki, a następnie w kostkę. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek, te roztrzep rózgą, dodaj mleko, cukier, łyżkę oleju i po szczypcie cynamonu i soli. Powoli wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając cały czas składniki rózgą lub mikserem. Dodaj jabłka do masy i zamieszaj. Oddzielne białka ubij na sztywną pianę i powoli dodaj do reszty składników. Całość delikatnie zamieszaj, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z olejem, po ok. dwie minuty z każdej strony. Podawaj z cukrem pudrem.

 

Jabłkowa owsianka

  • pięć łyżek płatków owsianych górskich;
  • 200 mililitrów mleka lub wody;
  • jedno jabłko;
  • łyżka orzechów laskowych;
  • łyżka rodzynek;
  • łyżka miodu;
  • szczypta cynamonu;
  • garść czipsów jabłkowych.

dieta pegańskaPeganizm skuteczną metodą na odchudzanie? Dietetycy wymieniają zalety i zastrzeżenia

Przygotowanie: wsyp płatki do niewielkiego rondelka, zalej wodą lub mlekiem i gotuj na małym ogniu. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do gotujących się na wybranym płynie płatków. Dorzuć orzechy, cynamon i rodzynki. Po 10-12 minutach owsianka powinna być gotowa, przełóż ją do miseczki, wsyp na wierzch czipsy jabłkowe i polej odrobiną miodu.

Więcej o: