Czy z połączenia weganizmu z dietą paleo może wyjść coś dobrego? Według Marka Hymana - tak! Dietetyk połączył te dwa modele odżywiania w jeden, kładąc nacisk na produkty roślinne, a wybrany rodzaj mięsa dopuszczając od czasu do czasu. Co można jeść, próbując peganizmu? Jakie są jego zalety i wady?
Osoby na diecie pegańskiej pilnują, aby jeść jak najwięcej warzyw, owoców i ziaren. Na tej diecie niedozwolona jest przetworzona żywność, słodycze oraz słone przekąski. Ograniczone jest również mięso. Od czasu do czasu możemy sięgnąć po ryby lub drób oraz produkty mleczne. Dr Hyman podkreśla, że w jadłospisie powinna pojawić się umiarkowana ilość roślin strączkowych, orzechów oraz produktów pełnoziarnistych. Peganizm ma w swoich założeniach nawiązywać do diety naszych przodków, ubogiej w konserwanty, cukier i wiele różnych produktów. Model odżywiania proponowany przez dietetyka ma zatem nawiązywać do dawnych nawyków żywieniowych.
Według dietetyka, który opracował ten model odżywiania, dieta w większości roślinna pomaga na utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia różnych poważnych chorób. Dodatkowym atutem jest fakt, że peganizm pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Dobrze zróżnicowana dieta pegańska, w której od czasu do czasu występują dobre źródła wszystkich mikro- i makroskładników powoduje, że eliminacja mięsa nie jest szkodliwa. Z drugiej strony, kiedy nie potrafimy sami odpowiednio ustawić diety, mogą pojawić się niedobory. Peganizm wymaga dużego zaangażowania w przygotowanie pełnowartościowych posiłków. Dr Hyman podkreślił, że taka dość restrykcyjna zmiana sposobu odżywiania powinna zostać skonsultowana z odpowiednim specjalistą.