Witamina K w diecie. Ma wiele ważnych funkcji. Te produkty dostarczą jej najwięcej

Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które są powiązane ze zdrowiem serca i długowiecznością. A to tylko część jej ważnych funkcji.

Na początku warto przypomnieć, że najpopularniejsze rodzaje tej witaminy to K1 i K2. Pierwsza z nich występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Druga zaś głównie w mięsie (dlatego osoby na diecie roślinnej powinny ją suplementować). Za co odpowiada witamina K?

dieta ujemnych kaloriiDieta ujemnych kalorii. Na czym dokładnie polega? Czy każdy może ją stosować?

Zobacz wideo Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Dlaczego odpowiednia ilość witaminy K jest tak ważna?

Witamina K jest znana głównie ze swojej ważnej roli w krzepnięciu krwi. Mianowicie pomaga ona zapobiegać nadmiernemu krwawieniu. Osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi lub przyjmujące leki rozrzedzające krew powinny cały czas z tego względu monitorować spożycie witaminy K. Zapewnienie wystarczającej ilości witaminy K w diecie może również przyczynić się do poprawy funkcjonowania serca. Dzieje się tak, ponieważ witamina K zapobiega gromadzeniu się wapnia w tętnicach. Zalegający wapń podwyższa ryzyko wystąpienia poważnych chorób. Podobnie jak wapń, witamina K jest też związana ze zdrowiem kości.

Anna Dziedzic zachęca do ćwiczeń na płaski brzuchĆwiczenia na płaski brzuch z Anną Dziedzic. Trenerka ma też ważną radę

Gdzie szukać witaminy K?

Jarmuż

Jarmuż to ciemnozielona roślina, która została oznaczona jako superfood. Ma niską zawartość tłuszczu, węglowodanów oraz kalorii, dzięki czemu jest popularnym źródłem witamin i minerałów w różnego rodzaju dietach. Już jedna szklanka jarmużu dostarcza pokaźną dawkę witaminy K.

Brukselki

Kolejne zielone warzywo w naszym zestawieniu. Oprócz ważnej witaminy K w brukselce znajdziemy przeciwutleniacze, wspomagające prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Szparagi

Te coraz popularniejsze warzywa zawierają dobry zastrzyk witaminy K, białka oraz kwasu foliowego. Z tych powodów powinny często gościć w menu wegan i wegetarian.

Kiwi

Tym razem, dla odmiany, proponujemy owoc. Kiwi zawiera dużo witaminy C, K oraz E, a także potasu oraz  kwasu foliowego. Owoce te pomagają również zwalczać stany zapalne.

Więcej o: