Ten minerał jest często przypadkowo pomijany w diecie, a nie powinien. Wyjaśniamy, dlaczego

Wspomaga prawidłową pracę serca, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2., a także uczestniczy w zamianie pożywienia w energię. O czym mowa? To znany minerał, którego bardzo często dostarczamy za mało.

Jak podaje portal "Well and Good", ten składnik wspomaga funkcjonowanie aż 300 enzymów odpowiedzialnych za wiele zachodzących w naszym ciele procesów. Magnez, bo o nim mowa, to niezwykle ważny składnik diety, o którym czasem zapominamy. Dziś podajemy powody, dla których warto o nim pamiętać.

Zobacz wideo Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Magnez - jeden pierwiastek, szereg ważnych funkcji

Oprócz wyżej wymienionych, magnez działa również na utrzymanie i właściwe wchłanianie się wapnia, czyli budulca naszych kości (zwróćcie uwagę na suplementy z wapniem - prawdopodobnie w ich składzie znajdziecie również magnez). Przenosi również potas między komórkami, który z kolei jest ważny dla układu nerwowego i radzenia sobie ze stresem, a także wzmacniania mięśni.

Każda komórka w twoim ciele potrzebuje magnezu do prawidłowego funkcjonowania - dodaje Brigitte Zeitlin, dietetyk.

Magnez znajdziemy w wielu produktach roślinnych, m.in.: szpinaku, jarmużu, strączkach, orzechach, nasionach, ziarnach, a także owocach (dobrym przykładem są banany). 

Dlaczego tak wiele osób cierpi na niedobór magnezu?

Eksperci zalecają, aby dorośli powyżej 18. roku życia otrzymywali od 310 do 420 mg magnezu dziennie (dokładna liczba różni się w zależności od płci i wieku). Jak wspomniano, większość ludzi nie osiąga takich wyników z wielu powodów. Niestety, żywność jest coraz bardziej przetworzona, a sztuczne dodatki i konserwanty wypłukują minerały z produktów. Ponadto, co widać zwłaszcza na przykładzie Amerykanów, główne składniki diety są źle dobierane. Rafinowane zboża, cukier i nadmiar tłuszczu utrudniają prawidłowe wchłanianie się magnezu. Kolejnym utrudnieniem są napoje gazowane, alkohol i kawa, które wypijamy w zbyt dużych ilościach. 

Więcej o: