Jak podaje portal "Well and Good", ten składnik wspomaga funkcjonowanie aż 300 enzymów odpowiedzialnych za wiele zachodzących w naszym ciele procesów. Magnez, bo o nim mowa, to niezwykle ważny składnik diety, o którym czasem zapominamy. Dziś podajemy powody, dla których warto o nim pamiętać.
Oprócz wyżej wymienionych, magnez działa również na utrzymanie i właściwe wchłanianie się wapnia, czyli budulca naszych kości (zwróćcie uwagę na suplementy z wapniem - prawdopodobnie w ich składzie znajdziecie również magnez). Przenosi również potas między komórkami, który z kolei jest ważny dla układu nerwowego i radzenia sobie ze stresem, a także wzmacniania mięśni.
Każda komórka w twoim ciele potrzebuje magnezu do prawidłowego funkcjonowania - dodaje Brigitte Zeitlin, dietetyk.
Magnez znajdziemy w wielu produktach roślinnych, m.in.: szpinaku, jarmużu, strączkach, orzechach, nasionach, ziarnach, a także owocach (dobrym przykładem są banany).
Eksperci zalecają, aby dorośli powyżej 18. roku życia otrzymywali od 310 do 420 mg magnezu dziennie (dokładna liczba różni się w zależności od płci i wieku). Jak wspomniano, większość ludzi nie osiąga takich wyników z wielu powodów. Niestety, żywność jest coraz bardziej przetworzona, a sztuczne dodatki i konserwanty wypłukują minerały z produktów. Ponadto, co widać zwłaszcza na przykładzie Amerykanów, główne składniki diety są źle dobierane. Rafinowane zboża, cukier i nadmiar tłuszczu utrudniają prawidłowe wchłanianie się magnezu. Kolejnym utrudnieniem są napoje gazowane, alkohol i kawa, które wypijamy w zbyt dużych ilościach.