Anna Lewandowska w poprzednim wpisie dotyczącym trwającego wyzwania "MałeKroki#DużaZmiana" skupiła się na pokazaniu metod, w jaki sposób ograniczyć spożywanie słodyczy. Kolejnym tematem, który podejmuje trenerka jest kwestia pełnowartościowych kolacji. Anna podaje kilka sprawdzonych przepisów, zawierających potrzebne witaminy i minerały.
Trenerka we wstępie podkreśliła, że jeśli odpowiednio dobierzemy składniki, nasz jadłospis może zawierać ulubione przysmaki, takie jak gofry, naleśniki, a nawet pizza. Jakie sprawdzone pomysły ma dla nas Lewandowska?
Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z napojem roślinnym oraz jajkami i solą. Następnie na patelni żaroodpornej rozgrzej oliwę z oliwek, rozłóż przygotowane ciasto i smaż je na średnim ogniu przez około trzy minuty. Potem przełóż je na drugą stronę, na wierzch dodaj sos pomidorowy, starty parmezan, salami i pokrojone na plasterki pieczarki. Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do dwustu stopni i piecz przez około dziesięć minut.
Pokrój dynię na mniejsze kawałki i ją zblenduj. Następnie dodaj do blendera jajka, serek, miód, cynamon, mąkę, sodę oraz sól i ponownie wszystko zmiksuj. Na patelni rozgrzej masło, po czym nałóż łyżką porcję ciasta i smaż placuszki z dwóch stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Oddziel żółtka od białek i ubij je na sztywną pianę. Do białkowej piany dodaj pozostałe składniki i całość delikatnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj masłem ghee i upiecz gofry z przygotowanej masy. Wymieszaj twaróg z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem, bazylią oraz przyprawami. Podawaj ciepłe gofry posmarowane serkiem.
Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Następnie pokrój je w plastry. Pieczywo opiecz w tosterze, posmaruj ulubionym hummusem i nałóż na wierzch plastry awokado. Całość dopraw pieprzem i posyp orzeszkami pinii. Podawaj tosty z ugotowanymi lub smażonymi jajkami.