Drugi tydzień wyzwania z Anną Lewandowską. Trenerka zwraca uwagę na zdrowe kolacje

Anna Lewandowska niedawno zaprosiła internautów do podjęcia wyzwania. Na blogu trenerki regularnie dodawane są wpisy dotyczące ćwiczeń i zdrowego odżywiania. W jednym z nich został poruszony temat kolacji.

Anna Lewandowska w poprzednim wpisie dotyczącym trwającego wyzwania "MałeKroki#DużaZmiana" skupiła się na pokazaniu metod, w jaki sposób ograniczyć spożywanie słodyczy. Kolejnym tematem, który podejmuje trenerka jest kwestia pełnowartościowych kolacji. Anna podaje kilka sprawdzonych przepisów, zawierających potrzebne witaminy i minerały.

Zobacz wideo Anna Lewandowska o samoakceptacji i dążeniu do "ideału"

Anna Lewandowska o zdrowych kolacjach. "Zdrowa dieta może być naprawdę prosta i pyszna"

Trenerka we wstępie podkreśliła, że jeśli odpowiednio dobierzemy składniki, nasz jadłospis może zawierać ulubione przysmaki, takie jak gofry, naleśniki, a nawet pizza. Jakie sprawdzone pomysły ma dla nas Lewandowska?

Pizza bez glutenu

  • 80 gramów mąki z ciecierzycy;
  • dwa jajka;
  • 50 gramów parmezanu;
  • 20 gramów napoju roślinnego;
  • 15 gramów oliwy z oliwek;
  • 30 gramów pieczarek;
  • 30 gramów salami;
  • szczypta soli;
  • trzy łyżki sosu pomidorowego;
  • kilka oliwek;
  • przyprawy: bazylia, oregano.

Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z napojem roślinnym oraz jajkami i solą. Następnie na patelni żaroodpornej rozgrzej oliwę z oliwek, rozłóż przygotowane ciasto i smaż je na średnim ogniu przez około trzy minuty. Potem przełóż je na drugą stronę, na wierzch dodaj sos pomidorowy, starty parmezan, salami i pokrojone na plasterki pieczarki. Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do dwustu stopni i piecz przez około dziesięć minut.

Placki z dyni

  • ok 350-400 gramów dyni hokkaido;
  • dwa jajka;
  • 70 gramów sera bez laktozy; 
  • łyżka masła ghee;
  • dwie łyżki miodu (lub syropu klonowego);
  • 100 gramów mąki owsianej;
  • łyżeczka sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • cynamon;
  • dodatki: jogurt lub owocowy dżem z dobrym składem.

Pokrój dynię na mniejsze kawałki i ją zblenduj. Następnie dodaj do blendera jajka, serek, miód, cynamon, mąkę, sodę oraz sól i ponownie wszystko zmiksuj. Na patelni rozgrzej masło, po czym nałóż łyżką porcję ciasta i smaż placuszki z dwóch stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wytrawne gofry

  • 120 gramów mąki owsianej;
  • dwa jajka;
  • 180-200 mililitrów napoju roślinnego (Anna poleca owsiane lub migdałowe);
  • łyżka masła ghee;
  • łyżeczka proszku do pieczeniu bez glutenu (lub łyżka sody oczyszczonej);
  • szczypta soli;
  • serek: 200 gramów twarogu bez laktozy, ząbek czosnku, szczypiorek, świeża bazylia.

Oddziel żółtka od białek i ubij je na sztywną pianę. Do białkowej piany dodaj pozostałe składniki i całość delikatnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj  masłem ghee i upiecz gofry z przygotowanej masy. Wymieszaj twaróg z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem, bazylią oraz przyprawami. Podawaj ciepłe gofry posmarowane serkiem.

Tosty z awokado

  • jedno dojrzałe awokado;
  • szczypta pieprzu;
  • dwie kromki chleba, np. żytniego lub bez glutenu;
  • dwa jajka.

Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Następnie pokrój je w plastry. Pieczywo opiecz w tosterze, posmaruj ulubionym hummusem i nałóż na wierzch plastry awokado. Całość dopraw pieprzem i posyp orzeszkami pinii. Podawaj tosty z ugotowanymi lub smażonymi jajkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.