Czy białko roślinne może być równie efektywne przy budowaniu mięśni, co białko zwierzęce?

Jak zbudować mięśnie na diecie roślinnej? Czy jest to w ogóle możliwe? Sprawdź, czy sięgasz po właściwe produkty.

Według wielu badań, białko zwierzęce jest znacznie korzystniejsze przy budowaniu masy mięśniowej, ze względu na większą zawartość aminokwasów oraz szybsze trawienie. Czy to oznacza, że osoby przebywające na diecie roślinnej mogą pożegnać się z wyrzeźbionym ciałem?

Zobacz wideo Agnieszka Radwańska o swojej diecie

Czy białko roślinne może pomóc w budowaniu mięśni?

Naukowcy przeprowadzili badanie na grupie 38 mężczyzn, gdzie średnia wieku wynosiła 26 lat. Przez 12 tygodni ochotnicy wykonywali intensywny trening oporowy, skoncentrowany na mięśniach nóg. Połowę badanej grupy stanowili weganie, reszta reprezentowała grupę wszystkożerną. Jadłospisy mężczyzn nie zostały zmienione, a jedynie urozmaicone odpowiednio o suplement sojowy i serwatkę. Jakie osiągnęli wyniki? Po trzech miesiącach obie grupy wykazały przyrost beztłuszczowej masy. Naukowcy wysnuli jeden wniosek; tak długo, jak dostarczamy właściwą ilość białka, nie ma znaczenia, skąd ono pochodzi. Najważniejsze jest pilnowanie, aby zjadać jego właściwą dawkę.

Wartościowe białko roślinne - gdzie je znaleźć?

Jeśli zastanawiacie się, w jakich produktach znajdziecie dobrej jakości białko roślinne, poniżej znajdziecie pomocną listę. Jeżeli intensywnie trenujemy, warto jest też zaopatrzyć się w wegańskie odżywki białkowe, które zawierają dobre stężenie tego ważnego składnika. Białko powinno też znaleźć się w każdym naszym posiłku.

  • Soczewica - 18 gramów na filiżankę;
  • Fasola - 15 gramów na filiżankę;
  • Ciecierzyca - 5 gramów na filiżankę;
  • Tofu - 12 gramów na 113 gramów;
  • Orkisz - 11 gramów na ugotowaną filiżankę;
  • Groch - 9 gramów na filiżankę;
  • Quinoa - 8 gramów na filiżankę;
  • Masło orzechowe - 8 gramów na dwie łyżki stołowe;
  • Mleko sojowe - 7 gramów na filiżankę;
  • Nasiona i orzechy - od 6 do 8 gramów na 1/4 filiżanki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.