Zielony makaron? A może gnocchi dyniowe z gruszką na słodko? Dwie ciekawe obiadowe propozycje od Ani Starmach

Na stronie Ani Starmach znajdziemy dwie ciekawe kolorowe propozycje, które ożywią nasze stoły. Tym razem polecamy coś dla wielbicieli wytrawnej rukoli oraz dla łasuchów, którzy wolą główne danie w wersji słodkiej.

Anna Starmach co pewien czas aktualizuje swoją stronę, dodają coraz to nowsze wariacje różnych dań. W poszukiwaniu czegoś smacznego, lekkiego i nieco odmiennego od naszych ulubionych potraw, natknęłyśmy się na te dwa przepisy. Od razu zwróciły naszą uwagę! 

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad

Dwie ciekawe obiadowe propozycje od Ani Starmach. Wypróbuj koniecznie!

Makaron z pesto z rukoli

  • 250 gramów makaronu; 
  • 10 pomidorków koktajlowych;
  • jedna kulka mozzarelli.

Składniki na zielone pesto

  • dwie garści rukoli (może być też roszponka lub inna zielenina);
  • 20 gramów tartego parmezanu;
  • dwie łyżki płatków migdałowych (lub orzeszków piniowych);
  • ćwierć ząbka czosnku;
  • pięć łyżek oliwy;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10-12 minut, ważne żeby był al dente). Składniki na pesto zblenduj. Jeśli będzie zbyt gęste - dodaj więcej oliwy. Pomidorki pokrój na połówki, a mozzarellę w plasterki. Makaron wymieszaj z pesto, wyłóż pomidorki i mozzarellę. Podawaj!

Gnocchi dyniowe z gruszką

  • 500 gramów ugotowanych ziemniaków;
  • 500 gramów pieczonej dyni bez skórki (np. piżmowa lub hokkaido);
  • 100 gramów mąki pszennej + do podsypania;
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej;
  • jedno całe jajko;
  • dwie gruszki;
  • dwie łyżki miodu;
  • 50 gramów sera z niebieską pleśnią;
  • łyżka świeżego tymianku.

Przygotowanie:

Gnocchi

Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, a następnie połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, na koniec dodaj jako. Z ciasta ulep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym, jak wypłyną na powierzchnię).

Karmelizowane gruszki

Gruszki pokrój w kostkę, potem wrzuć na rozgrzana patelnię, dodaj miód i karmelizuj przez kilka minut, dodaj tymianek, ściągnij z ognia.

Gotowe gnocchi podawaj z pokruszonym serem i kawałkami gruszek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.