Anna Lewandowska oprócz aktywności fizycznej pilnuje, aby dostarczyć swoim fanom ciekawych kuchennych inspiracji. Tym razem trenerka przyjrzała się, jak przemycić więcej witamin w słodkich śniadaniowych naleśnikach. Wystarczy, że do ciasta dodamy jedną popularną przyprawę.
Sekret naleśników tkwi w dodaniu kurkumy, która wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Już niewielka ilość przyprawy dodana do codziennego menu potrafi wzmocnić naszą odporność. Jeżeli niekoniecznie przepadamy za jej smakiem, takie przemycenie w naleśnikowym cieście będzie idealnym wyjściem.
Przygotowanie
Wymieszaj dokładnie mąki ze sobą, a następnie zmiksuj je razem z jajkami, wodą, napojem roślinnym, solą i kurkumą. Rozgrzej tłuszcz na patelni i usmaż z powstałej masy naleśniki Przed podaniem posmaruj je pastą czekoladowo-kokosową. Złóż gotowe naleśniki w trójkąty i posyp do smaku czarnym i białym sezamem.
Smacznego!
Kurkuma jest coraz popularniejszą przyprawą, przede wszystkim ze względu na właściwości antybakteryjne. Dobrze jest wiedzieć, że to nie jest jej jedyna zaleta. W kurkumie znajdziemy też takie składniki, jak witamina B1, B2, B3, B6, B9, E oraz K.