Anna Lewandowska poleca na śniadanie naleśniki z kurkumą. Tak wzmocnisz odporność

Anna Lewandowska doradza czytelnikom bloga, jak przygotować smaczne i zdrowe śniadanie, które wmocni nasz organizm.

Anna Lewandowska oprócz aktywności fizycznej pilnuje, aby dostarczyć swoim fanom ciekawych kuchennych inspiracji. Tym razem trenerka przyjrzała się, jak przemycić więcej witamin w słodkich śniadaniowych naleśnikach. Wystarczy, że do ciasta dodamy jedną popularną przyprawę.

Zobacz wideo Anna Lewandowska podzieliła się szybkim intensywnym treningiem

Anna Lewandowska podała przepis na naleśniki wzmacniające odporność

Sekret naleśników tkwi w dodaniu kurkumy, która wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Już niewielka ilość przyprawy dodana do codziennego menu potrafi wzmocnić naszą odporność. Jeżeli niekoniecznie przepadamy za jej smakiem, takie przemycenie w naleśnikowym cieście będzie idealnym wyjściem.

Składniki na naleśniki z kurkumą

  1. pół szklanki mąki bezglutenowej;
  2. pół szklanki mąki ziemniaczanej;
  3. dwa jaja;
  4. pół szklanki wody średniozmineralizowanej;
  5. pół szklanki napoju ryżowego;
  6. pół łyżeczki kurkumy;
  7. szczypta soli morskiej;
  8. masło ghee;
  9. pasta czekoladowo-kokosowa;
  10. sezam (do posypania).

Przygotowanie

Wymieszaj dokładnie mąki ze sobą, a następnie zmiksuj je razem z jajkami, wodą, napojem roślinnym, solą i kurkumą. Rozgrzej tłuszcz na patelni i usmaż z powstałej masy naleśniki Przed podaniem posmaruj je pastą czekoladowo-kokosową. Złóż gotowe naleśniki w trójkąty i posyp do smaku czarnym i białym sezamem.

Smacznego!

Kurkuma to nie tylko wzmocnienie odporności

Kurkuma jest coraz popularniejszą przyprawą, przede wszystkim ze względu na właściwości antybakteryjne. Dobrze jest wiedzieć, że to nie jest jej jedyna zaleta. W kurkumie znajdziemy też takie składniki, jak witamina B1, B2, B3, B6, B9, E oraz K. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.