Znudziły ci się tradycyjne i popularne przekąski, które zawładnęły siecią? Mamy rozwiązanie! Poniższe propozycje dostarczą zupełnie innych walorów smakowych, przy jednoczesnym komplecie minerałów, witamin i potrzebnych składników odżywczych.
Trenerka odpowiada na najpopularniejsze pytania. Jej wypowiedzi mogą zaskoczyć
Zobacz wideo
Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Dwa przepisy na słodkie przekąski
Gruszkowo-imbirowe smoothie
- dwie średniej wielkości gruszki, pokrojone w kostkę i zamrożone (około dwie i pół szklanki pokrojonych w kostkę gruszek);
- dwie szklanki luźno zapakowanego szpinaku;
- jedna lub dwie łyżki nasion chia;
- pół łyżeczki świeżo zmielonego imbiru;
- szczypta cynamonu;
- półtorej szklanki mleka migdałowego (lub twojego ulubionego mleka).
Przygotowanie: zmiksuj wszystkie składniki w blenderze na wysokich obrotach.
Co mają wspólnego jabłka z odchudzaniem? O tym warto wiedzieć
Słodko-wytrawne gofry z batatów
- trzy szklanki startego batata (jedna duża sztuka);
- cztery ubite jajka;
- 1/4 szklanki posiekanej cebulki dymki;
- trzy łyżki mąki kokosowej;
- łyżeczka czosnku w przyprawie;
- łyżeczka soli;
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
- olej kokosowy do natłuszczania gofrownicy.
Przygotowanie: wyciśnij i odsącz nadmiar soku ze startego batata i przełóż go do miski. Dodaj jajka, cebulę dymkę, mąkę kokosową, czosnek, sól, pieprz i porządnie wymieszaj składniki. Natłuść gofrownicę. Nabierz do 1/4 wysokości filiżanki ciasto i wylej je na rozgrzaną gofrownicę. Podane składniki wystarczą na cztery gofry. Gotowy wypiek świetnie smakuje na słodko ze syropem klonowym i owocami, a także na wytrawnie, z dodatkiem ostrej papryki, jajkiem sadzonym i podduszonymi na patelni liśćmi szpinaku i pieczarkami.