Słodkie popołudnie - te przekąski smakowicie urozmaicą codzienny jadłospis

Szukasz nowych smaków? Oto dwie nietypowe propozycje, które odświeżą kuchnię.

Znudziły ci się tradycyjne i popularne przekąski, które zawładnęły siecią? Mamy rozwiązanie! Poniższe propozycje dostarczą zupełnie innych walorów smakowych, przy jednoczesnym komplecie minerałów, witamin i potrzebnych składników odżywczych.

Sophie Allen odpowiada na najczęściej zadawane pytania Trenerka odpowiada na najpopularniejsze pytania. Jej wypowiedzi mogą zaskoczyć MATERIAŁ PROMOCYJNY PR

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Dwa przepisy na słodkie przekąski

Gruszkowo-imbirowe smoothie

  • dwie średniej wielkości gruszki, pokrojone w kostkę i zamrożone (około dwie i pół szklanki pokrojonych w kostkę gruszek);
  • dwie szklanki luźno zapakowanego szpinaku;
  • jedna lub dwie łyżki nasion chia; 
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego imbiru;
  • szczypta cynamonu;
  • półtorej szklanki mleka migdałowego (lub twojego ulubionego mleka).

Przygotowanie: zmiksuj wszystkie składniki w blenderze na wysokich obrotach.

jabłka mogą pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów Co mają wspólnego jabłka z odchudzaniem? O tym warto wiedzieć MATERIAŁ PROMOCYJNY PR

Słodko-wytrawne gofry z batatów

  • trzy szklanki startego batata (jedna duża sztuka);
  • cztery ubite jajka;
  • 1/4 szklanki posiekanej cebulki dymki;
  • trzy łyżki mąki kokosowej;
  • łyżeczka czosnku w przyprawie;
  • łyżeczka soli;
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
  • olej kokosowy do natłuszczania gofrownicy.

Przygotowanie: wyciśnij i odsącz nadmiar soku ze startego batata i przełóż go do miski. Dodaj jajka, cebulę dymkę, mąkę kokosową, czosnek, sól, pieprz i porządnie wymieszaj składniki. Natłuść gofrownicę. Nabierz do 1/4 wysokości filiżanki ciasto i wylej je na rozgrzaną gofrownicę. Podane składniki wystarczą na cztery gofry. Gotowy wypiek świetnie smakuje na słodko ze syropem klonowym i owocami, a także na wytrawnie, z dodatkiem ostrej papryki, jajkiem sadzonym i podduszonymi na patelni liśćmi szpinaku i pieczarkami.

Więcej o: