Słodkie popołudnie - te przekąski smakowicie urozmaicą codzienny jadłospis

Szukasz nowych smaków? Oto dwie nietypowe propozycje, które odświeżą kuchnię.

Znudziły ci się tradycyjne i popularne przekąski, które zawładnęły siecią? Mamy rozwiązanie! Poniższe propozycje dostarczą zupełnie innych walorów smakowych, przy jednoczesnym komplecie minerałów, witamin i potrzebnych składników odżywczych.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Dwa przepisy na słodkie przekąski

Gruszkowo-imbirowe smoothie

  • dwie średniej wielkości gruszki, pokrojone w kostkę i zamrożone (około dwie i pół szklanki pokrojonych w kostkę gruszek);
  • dwie szklanki luźno zapakowanego szpinaku;
  • jedna lub dwie łyżki nasion chia; 
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego imbiru;
  • szczypta cynamonu;
  • półtorej szklanki mleka migdałowego (lub twojego ulubionego mleka).

Przygotowanie: zmiksuj wszystkie składniki w blenderze na wysokich obrotach.

Słodko-wytrawne gofry z batatów

  • trzy szklanki startego batata (jedna duża sztuka);
  • cztery ubite jajka;
  • 1/4 szklanki posiekanej cebulki dymki;
  • trzy łyżki mąki kokosowej;
  • łyżeczka czosnku w przyprawie;
  • łyżeczka soli;
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
  • olej kokosowy do natłuszczania gofrownicy.

Przygotowanie: wyciśnij i odsącz nadmiar soku ze startego batata i przełóż go do miski. Dodaj jajka, cebulę dymkę, mąkę kokosową, czosnek, sól, pieprz i porządnie wymieszaj składniki. Natłuść gofrownicę. Nabierz do 1/4 wysokości filiżanki ciasto i wylej je na rozgrzaną gofrownicę. Podane składniki wystarczą na cztery gofry. Gotowy wypiek świetnie smakuje na słodko ze syropem klonowym i owocami, a także na wytrawnie, z dodatkiem ostrej papryki, jajkiem sadzonym i podduszonymi na patelni liśćmi szpinaku i pieczarkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.