Co mają wspólnego jabłka z odchudzaniem? Bardzo dużo! Oto powody, dla których włączysz te owoce do diety

Te niepozorne owoce kryją niezwykłe właściwości. Dietetycy zgodnie potrwierdzają, że jabłka są zdrowym elementem diety odchudzającej.

Jabłka to, zdaniem dietetyków, zdrowa przekąska w ciągu dnia, która może nam pomóc w utracie nadprogramowych kilogramów. Eksperci współpracujący z magazynem "Eat This, Not That", aby zachęcić czytelników do jedzenia tych owoców sporządzili listę powodów, dla których warto je włączyć do diety.

Zobacz wideo Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Dlaczego warto jeść jabłka?

Mają mało kalorii

Jabłko to świetna niskokaloryczna przekąska, która w połączeniu np. z naturalnym masłem orzechowym, może stanowić doskonałą alternatywę dla słodyczy. Jedno jabłko ma między 50 a 120 kcal (w zależności od odmiany), co sprawia, że spokojnie możemy po nie sięgnąć, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Zawierają dużo błonnika

Błonnik jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu. Składnik powoduje uczucie sytości, co jest pożądanym efektem przy odchudzaniu. Błonnik pobudza do pracy zdrowe bakterie, znajdujące się w jelitach, wpływając w ten sposób na szybkość trawienia posiłków.

W dużej mierze składają się z... wody

Odpowiednia ilość wody w organizmie pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie, niweluje też bóle głowy. Jak wykazały badania, nawodnienie wpływa również na naszą tkankę tłuszczową. Połączenie błonnika i wody zapewnia sytość na dłużej.

Mają niski indeks glikemiczny

Jeśli chcemy schudnąć, warto zwracać uwagę na indeks glikemiczny, który pomaga na regulowanie poziomu  dostarczanego do organizmu cukru. Im niższy indeks, tym mniej cukru - a to jeden z podstawowych czynników, na które trzeba kontrolować podczas utraty wagi. 

Są pełne cennych przeciwutleniaczy

Jabłka są świetnym źródłem przeciwutleniacza zwanego kwercetyną, czyli substancji która może zmniejszać stan zapalny w organizmie. Zmniejszenie stanu zapalnego jest dobre samo w sobie, ale też pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. W jaki sposób? Jak zauważają naukowcy, stany zapalne mogą wpływać na insulinooporność. Kwercetyna powoduje wzrost produkcji insuliny, co z kolei powoduje redukcję tkanki tłuszczowej.

Więcej o: