Dwa szybkie pomysły na dietetyczny obiad wg Anny Lewandowskiej. Pysznie i prosto

Smaczny i zdrowy obiad z dwóch dań? Anna Lewandowska wrzuciła dwa proste przepisy na bloga, które mogą być świetną inspiracją.

Anna Lewandowska oprócz artykułów dotyczących treningów i zdrowego życia, publikuje co pewien czas propozycje prostych, lekkostrawnych przepisów. Dziś naszą uwagę zwróciły dwie propozycje obiadowe, które mogą stworzyć smaczny duet.

Zobacz wideo Anna Lewandowska trenuje boks. Zaraziła tym Klarę?

Dwudaniowy obiad w wersji fit - propozycja Anny Lewandowskiej

Zupa krem z marchwi

  • cebula;
  • dwa ząbki czosnku;
  • pięć marchewek;
  • ziemniak;
  • łyżka masła ghee;
  • szczypta soli z ziołami;
  • szczypta czarnego pieprzu;
  • szczypta suszonej bazylii;
  • szczypta suszonego tymianku;
  •  łyżeczka musztardy;
  • kilka listków świeżej bazylii.

Przygotowanie

W garnku rozgrzej masło, podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną marchew, ziemniaka i całość zalej wodą tak, aby przykryła warzywa. Gotuj je do miękkości, a następnie zblenduj z dodatkiem przypraw i musztardy. Przelej krem do miseczki, udekoruj liśćmi bazylii i oprósz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

Wegańska tarta z warzywami i tofu

Składniki na ciasto

  • 100 g mąki ryżowej;
  • 100 g mąki owsianej;
  • 50 g mąki ziemniaczanej;
  • 50 g oleju kokosowego;
  • 100 ml mleka sojowego;
  • szczypta soli.

Składniki na farsz

  • 300 g naturalnego tofu;
  • 100 g brokułów;
  • 100 g kukurydzy;
  • pół papryki;
  • 50 g oliwek;
  • pół czerwonej cebuli;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 pomidor;
  • 50 g mąki migdałowej;
  • 50 g mąki ziemniaczanej;
  • 20 g mąki gryczanej;
  • 100 ml mleka sojowego;
  • dwie łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych;
  • dwie łyżeczki ziół prowansalskich;
  • dwie łyżeczki papryki czerwonej słodkiej;
  • sól;
  • pieprz czarny;
  • szczypiorek.

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrób masę. Wyłóż przygotowanym ciastem dno i boki tortownicy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kwadrans. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, oliwki przekrój na pół, czosnek posiekaj, a brokuły podziel na różyczki i sparz w gorącej wodzie. Następnie zblenduj na gładką masę tofu, mleko roślinne, wszystkie mąki i przyprawy. Dodaj do niej pokrojone warzywa i całość dokładnie wymieszaj. Na podpieczony spód tarty wylej przygotowaną masę warzywną, dodaj na wierzch pokrojonego w plastry pomidora i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tartę w 180 stopniach przez około godzinę. Po upieczeniu posyp świeżym szczypiorkiem przed samym podaniem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA