Dwa szybkie pomysły na dietetyczny obiad wg Anny Lewandowskiej. Pysznie i prosto
Anna Lewandowska oprócz artykułów dotyczących treningów i zdrowego życia, publikuje co pewien czas propozycje prostych, lekkostrawnych przepisów. Dziś naszą uwagę zwróciły dwie propozycje obiadowe, które mogą stworzyć smaczny duet.
Dwudaniowy obiad w wersji fit - propozycja Anny Lewandowskiej
Zupa krem z marchwi
- cebula;
- dwa ząbki czosnku;
- pięć marchewek;
- ziemniak;
- łyżka masła ghee;
- szczypta soli z ziołami;
- szczypta czarnego pieprzu;
- szczypta suszonej bazylii;
- szczypta suszonego tymianku;
- łyżeczka musztardy;
- kilka listków świeżej bazylii.
Przygotowanie
W garnku rozgrzej masło, podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną marchew, ziemniaka i całość zalej wodą tak, aby przykryła warzywa. Gotuj je do miękkości, a następnie zblenduj z dodatkiem przypraw i musztardy. Przelej krem do miseczki, udekoruj liśćmi bazylii i oprósz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Wegańska tarta z warzywami i tofu
Składniki na ciasto
- 100 g mąki ryżowej;
- 100 g mąki owsianej;
- 50 g mąki ziemniaczanej;
- 50 g oleju kokosowego;
- 100 ml mleka sojowego;
- szczypta soli.
Składniki na farsz
- 300 g naturalnego tofu;
- 100 g brokułów;
- 100 g kukurydzy;
- pół papryki;
- 50 g oliwek;
- pół czerwonej cebuli;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 pomidor;
- 50 g mąki migdałowej;
- 50 g mąki ziemniaczanej;
- 20 g mąki gryczanej;
- 100 ml mleka sojowego;
- dwie łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych;
- dwie łyżeczki ziół prowansalskich;
- dwie łyżeczki papryki czerwonej słodkiej;
- sól;
- pieprz czarny;
- szczypiorek.
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrób masę. Wyłóż przygotowanym ciastem dno i boki tortownicy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kwadrans. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, oliwki przekrój na pół, czosnek posiekaj, a brokuły podziel na różyczki i sparz w gorącej wodzie. Następnie zblenduj na gładką masę tofu, mleko roślinne, wszystkie mąki i przyprawy. Dodaj do niej pokrojone warzywa i całość dokładnie wymieszaj. Na podpieczony spód tarty wylej przygotowaną masę warzywną, dodaj na wierzch pokrojonego w plastry pomidora i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tartę w 180 stopniach przez około godzinę. Po upieczeniu posyp świeżym szczypiorkiem przed samym podaniem.
-
Do ostatniej części Thora przygotowania trwały ponad pół roku. Trener Chrisa Hemwortha podał szczegóły
-
Catherine Zeta-Jones zdradziła szczegóły diety. W ten sposób aktorka od lat cieszy się smukłą sylwetką
-
Anna Lewandowska rozprawia się z suplementacją probiotyków. Czy ich obecność w diecie wystarczy, aby mieć zdrowe jelita?
-
Poświąteczny detoks. Jak wspomóc swój organizm i przyspieszyć metabolizm?
-
Kardashianki zdrowe nawyki opanowały do perfekcji. Te zasady warto znać i wprowadzić je w życie
- Anna Lewandowska rozprawia się z suplementacją probiotyków. Czy ich obecność w diecie wystarczy, aby mieć zdrowe jelita?
- Trening wzmacniający o obniżonej intensywności. Jest bezpieczniejszy dla stawów
- Cztery łatwe sposoby na ulepszenie planku. Tak wzmocnisz efekty tego popularnego ćwiczenia
- Catherine Zeta-Jones zdradziła szczegóły diety. W ten sposób aktorka od lat cieszy się smukłą sylwetką
- Nie masz maty, ale chcesz wytrenować brzuch? Te ćwiczenia wykonasz na stojąco