Smak sera jest uwielbiany przez sporą część społeczeństwa. Niestety, wiele osób cierpi z powodu alergii i nietolerancji, które wymuszają ograniczenie tego przysmaku. Jeśli zdecydujesz się na dietę ograniczającą ten produkt, koniecznie wypróbuj jeden z poniższych przepisów. Smak może zaskoczyć!
Zobacz wideo
Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Trzy przepisy na dania serowe.... bez sera
Sos z nerkowców
- półtorej szklanki surowych orzechów nerkowca, namoczonych przez noc w wodzie;
- dwa ząbki czosnku;
- 1/4 płatków drożdżowych aktywnych;
- półtorej szklanki niesłodzonego mleka migdałowego;
- pół łyżeczki kurkumy;
- pół łyżeczki słodkiej papryki;
- pół łyżeczki cebuli w proszku;
- łyżeczka soli do smaku.
Przygotowanie
Wrzuć wszystkie składniki do blendera o dużej mocy i zmiksuj, aż powstanie gęsty sos. Jeśli chcesz, aby był rzadszy, dodaj trochę mleka migdałowego. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj więcej brakującej przyprawy.
Złote zasady na podkręcenie metabolizmu. Poleca je dietetyczka współpracująca z Jennifer Lopez
Tofu w roli mozzarelli
- kostka tofu naturalnego, odsączonego z wody;
- łyżeczka soli;
- sok z jednej cytryny;
- cztery łyżeczki skrobi z tapioki;
- łyżeczka czosnku;
- łyżeczka cebuli w proszku;
- trzy łyżki aktywnych drożdżowych płatków;
- pół szklanki wody.
Przygotowanie
Zblenduj składniki na gładką masę, a następnie przelej do rondla i podgrzej na średnim ogniu. Mieszaj łopatką przez trzy-cztery minuty. Mieszaj do momentu, aż masa zacznie wyglądać, jak stopiony ser mozzarella. Podawaj od razu.
Chris Heira robi STO pompek cztery razy w tygodniu. "To reżim, nawet dla sportowca"
Wegański Mac&Cheese
- dwie szklanki obranych i pokrojonych słodkich ziemniaków;
- średniej wielkości posiekana marchewka;
- średniej wielkości obrana i pokrojona w ćwiartki cebula;
- pół szklanki orzechów nerkowca;
- łyżeczka czosnku;
- łyżeczka cebuli w proszki;
- łyżeczka soli;
- dwie łyżki płatków drożdżowych aktywnych;
- porcja ulubionego makaronu.
Przygotowanie
Wrzuć warzywa do gotującego się garnka z osoloną wodą. Przykryj je i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij warzywa po ugotowaniu, zostaw pół szklanki wywaru. Wymieszaj ugotowane warzywa, orzechy nerkowca, przyprawy, drożdże i wodę z warzyw w blenderze. Poczekaj, aż powstanie gładka masa. W międzyczasie ugotuj makaron. Wymieszaj sos z makaronem i od razu podawaj.