Smak sera jest uwielbiany przez sporą część społeczeństwa. Niestety, wiele osób cierpi z powodu alergii i nietolerancji, które wymuszają ograniczenie tego przysmaku. Jeśli zdecydujesz się na dietę ograniczającą ten produkt, koniecznie wypróbuj jeden z poniższych przepisów. Smak może zaskoczyć!
Przygotowanie
Wrzuć wszystkie składniki do blendera o dużej mocy i zmiksuj, aż powstanie gęsty sos. Jeśli chcesz, aby był rzadszy, dodaj trochę mleka migdałowego. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj więcej brakującej przyprawy.
Przygotowanie
Zblenduj składniki na gładką masę, a następnie przelej do rondla i podgrzej na średnim ogniu. Mieszaj łopatką przez trzy-cztery minuty. Mieszaj do momentu, aż masa zacznie wyglądać, jak stopiony ser mozzarella. Podawaj od razu.
Przygotowanie
Wrzuć warzywa do gotującego się garnka z osoloną wodą. Przykryj je i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij warzywa po ugotowaniu, zostaw pół szklanki wywaru. Wymieszaj ugotowane warzywa, orzechy nerkowca, przyprawy, drożdże i wodę z warzyw w blenderze. Poczekaj, aż powstanie gładka masa. W międzyczasie ugotuj makaron. Wymieszaj sos z makaronem i od razu podawaj.