Czym zastąpić ser w diecie? Oto proste przepisy na potrawy o serowym posmaku

Jeśli jesteś miłośnikiem sera, wiadomość o konieczności ograniczenia lub wykluczenia go z diety z pewnością nie jest łatwa. Podpowiadamy, jak przygotować roślinne alternatywy o serowym smaku.

Smak sera jest uwielbiany przez sporą część społeczeństwa. Niestety, wiele osób cierpi z powodu alergii i nietolerancji, które wymuszają ograniczenie tego przysmaku. Jeśli zdecydujesz się na dietę ograniczającą ten produkt, koniecznie wypróbuj jeden z poniższych przepisów. Smak może zaskoczyć!

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Trzy przepisy na dania serowe.... bez sera

Sos z nerkowców

  • półtorej szklanki surowych orzechów nerkowca, namoczonych przez noc w wodzie;
  • dwa ząbki czosnku;
  • 1/4 płatków drożdżowych aktywnych;
  • półtorej szklanki niesłodzonego mleka migdałowego;
  • pół łyżeczki kurkumy;
  • pół łyżeczki słodkiej papryki;
  • pół łyżeczki cebuli w proszku;
  • łyżeczka soli do smaku.

Przygotowanie

Wrzuć wszystkie składniki do blendera o dużej mocy i zmiksuj, aż powstanie gęsty sos. Jeśli chcesz, aby był rzadszy, dodaj trochę mleka migdałowego. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj więcej brakującej przyprawy.

Tofu w roli mozzarelli

  • kostka tofu naturalnego, odsączonego z wody;
  • łyżeczka soli;
  • sok z jednej cytryny;
  • cztery łyżeczki skrobi z tapioki;
  • łyżeczka czosnku;
  • łyżeczka cebuli w proszku;
  • trzy łyżki aktywnych drożdżowych płatków;
  • pół szklanki wody.

Przygotowanie

Zblenduj składniki na gładką masę, a następnie przelej do rondla i podgrzej na średnim ogniu. Mieszaj łopatką przez trzy-cztery minuty. Mieszaj do momentu, aż masa zacznie wyglądać, jak stopiony ser mozzarella. Podawaj od razu.

Wegański Mac&Cheese

  • dwie szklanki obranych i pokrojonych słodkich ziemniaków;
  • średniej wielkości posiekana marchewka;
  • średniej wielkości obrana i pokrojona w ćwiartki cebula;
  • pół szklanki orzechów nerkowca;
  • łyżeczka czosnku;
  • łyżeczka cebuli w proszki;
  • łyżeczka soli;
  • dwie łyżki płatków drożdżowych aktywnych;
  • porcja ulubionego makaronu.

Przygotowanie

Wrzuć warzywa do gotującego się garnka z osoloną wodą. Przykryj je i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij warzywa po ugotowaniu, zostaw pół szklanki wywaru. Wymieszaj ugotowane warzywa, orzechy nerkowca, przyprawy, drożdże i wodę z warzyw w blenderze. Poczekaj, aż powstanie gładka masa. W międzyczasie ugotuj makaron. Wymieszaj sos z makaronem i od razu podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA