Cytrynowe ciasteczka domowej roboty. Są pyszne i można je zjeść na diecie keto

Tęsknisz za słodyczami, będąc na diecie ketogenicznej? Wypróbuj prosty przepis na domowe łakocie o cytrynowym smaku. To nasz ulubieniec!

Kruche cytrynowe ciasteczka, zgodne z dietą keto, to niesamowicie prosty deser do przygotowania. Aromatyczny przysmak zasmakuje nie tylko osobom będącym na diecie. Maślany posmak sprawia, że są idealne do herbaty czy mleka. Masa nie wymaga używania miksera, a całość zamyka się w kilku prostych krokach.

Zobacz wideo Małgorzata Rozenek zrezygnowała z mięsa i alkoholu. Jej must have to pewne masło i jogurt!

Cytrynowe ciasteczka na diecie keto

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki mąki migdałowej;
  • dwie łyżki mąki kokosowej;
  • pół szklanki granulowanego słodzika ketonowego;
  • sześć łyżek schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • łyżeczka ekstraktu lub soku z cytryny;
  • pół łyżki startej skórki z cytryny.

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. W dużej misce wymieszaj mąki, a następnie dodaj pozostałe składniki. Później za pomocą dwóch widelców lub krajalnicy do ciasta zagnieć ciasto, dodając w trakcie masło. Wyrabiaj masę, aż ciasto będzie przypominało kruche. Kawałki masła dalej powinny być widoczne, ale nie większe niż ziarenka grochu. Ściśnij mocno ciasto, a następnie rozwałkuj wałkiem, aż będzie miało około centymetra grubości. Wtedy wykrawaj foremkami lub szklanką ciastka. Ułóż je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 12 minut lub do momentu, aż się lekko zarumienią. Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej dziesięć minut i podawaj!

Słodycze a dieta keto

Decydując się na dietę ketogeniczną, musimy mieć świadomość, że nasz jadłospis będzie bardzo uszczuplony. Jeśli chodzi o słodycze, na keto zakazane są produkty bogate w cukier. Stąd też, musimy się zaopatrzyć w specjalne słodziki. Decydując się na dietę ketogeniczną, unikamy też tradycyjnych mąk, glutenu, a także rafinowanego tłuszczu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.