Ania Starmach podała przepis na swój ulubiony "comfort food". Przepis jest banalny i zasmakuje każdemu łasuchowi

Każdy z nas ma czasem ochotę zjeść ulubiony przysmak. Ania Starmach zdradziła, że w takie dni najchętniej sięga po makaronowo-serową zapiekankę. Na stronie kucharki znajdziemy prosty przepis na to danie. Pycha!

Ania Starmach nie kryje, że jednym z jej ulubionych dań jest makaron zapiekany z serem. O tym daniu na pewno choć raz usłyszeliśmy, oglądając amerykański film czy serial. Jak odtworzyć przysmak w domu? Dla nas przepis kucharki nie ma sobie równych!

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad

Ania Starmach poleca przepis na popularną zapiekankę w amerykańskim stylu

Przepisy jurorki polskich edycji MasterChefa są bardzo popularne nie tylko ze względu na łatwość wykonania, lecz także jakość dobranych składników. Starmach zawsze się stara, aby jej pomysły dostarczyły nam odpowiednich składników odżywczych, a przy tym nie zasypały nas pustymi kaloriami. Jak przygotować makaronowo-serową zapiekankę z przepisu Ani?

Składniki na makaronowo-serową zapiekankę

  • 400 gramów makaronu;
  • 200 gramów sera cheddar;
  • 50 gramów parmezanu;
  • 50 gramów masła;
  • 40 gramów mąki;
  • 300 mililitrów mleka;
  • 150 mililitrów śmietany;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz oraz szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie

Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Następnie rozpuść w garnku masło, dodaj potem mąkę i chwilę podgrzewaj składniki. Później pomału dodaj do garnka mleko, cały czas dokładnie mieszając, aby w sosie nie powstały grudki. Pilnuj masy, a gdy się zagotuje, wymieszaj ją ze śmietaną, startym serem cheddar oraz makaronem. Całość dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Tak przygotowany makaron przełóż do żaroodpornego naczynia i posyp go startym parmezanem. Zapiecz potrawę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Nie trzymaj jej w środku dłużej niż pół godziny. Po tym czasie przełóż zapiekankę na talerze, udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj!

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.