Ania Starmach nie kryje, że jednym z jej ulubionych dań jest makaron zapiekany z serem. O tym daniu na pewno choć raz usłyszeliśmy, oglądając amerykański film czy serial. Jak odtworzyć przysmak w domu? Dla nas przepis kucharki nie ma sobie równych!
Przepisy jurorki polskich edycji MasterChefa są bardzo popularne nie tylko ze względu na łatwość wykonania, lecz także jakość dobranych składników. Starmach zawsze się stara, aby jej pomysły dostarczyły nam odpowiednich składników odżywczych, a przy tym nie zasypały nas pustymi kaloriami. Jak przygotować makaronowo-serową zapiekankę z przepisu Ani?
Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Następnie rozpuść w garnku masło, dodaj potem mąkę i chwilę podgrzewaj składniki. Później pomału dodaj do garnka mleko, cały czas dokładnie mieszając, aby w sosie nie powstały grudki. Pilnuj masy, a gdy się zagotuje, wymieszaj ją ze śmietaną, startym serem cheddar oraz makaronem. Całość dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Tak przygotowany makaron przełóż do żaroodpornego naczynia i posyp go startym parmezanem. Zapiecz potrawę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Nie trzymaj jej w środku dłużej niż pół godziny. Po tym czasie przełóż zapiekankę na talerze, udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj!
Smacznego!