Ochota na "coś słodkiego" zwykle dopada nas w momencie, gdy nagle spada nam poziom energii. Jednak zamiast sięgać po batony czy gotowe ciasta, lepszym wyjściem będzie przygotowanie domowych przekąsek na słodko. Jeśli potrzebujecie inspiracji, te przepisy na pewno się sprawdzą.
Przygotowanie
Dokładnie umyj wszystkie składniki. Porwij sałatę na mniejsze kawałki, pokrój w kostkę owoce. Dodaj sok z jednej cytryny i dokładnie wymieszaj. Całość posyp kilkoma listkami mięty, dla zwiększonego aromatu i podkręcenia smaku.
Przygotowanie
Najpierw porządnie umyj marchew i pokrój ją w mniejsze kawałki. Pokrój też obraną ze skórki pomarańczę i banana. Dodaj wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj.
Taki napój to nie tylko słodka przekąska, lecz także szklanka witamin, które wspierają naszą odporność oraz świetny sposób na pobudzenie metabolizmu i lekkie rozgrzanie ciała. To także odpowiednia dawka cennych przeciwutleniaczy.
Przygotowanie
Natnij daktyle na pół, usuń pestki i w ich miejsce włóż kawałek koziego sera. Delikatnie skrop przysmak oliwą z oliwek. Całość możesz też posypać skruszonymi pistacjami.
Daktyle zawierają mnóstwo witamin z grupy B, cenną witaminę K, żelazo, wapń, potas oraz cynk. Przetwory z koziego mleka są z kolei łatwiej przyswajalne przez nasz organizm, niż odpowiedniki powstające z mleka krowiego, zawierając przy tym potrzebne minerały i witaminy.