Masz ochotę na coś słodkiego? Te domowe przekąski naturalnie zawierają cukier, a dodatkowo dostarczą cennych witamin

Cukier to najprostsza forma węglowodanów, która dostarcza nam szybki zastrzyk energii. Z racji tego, że jest szybko trawiony, poczucie sytości po zjedzeniu czegoś słodkiego szybko spada. Możemy to jednak nieco zmienić, jeśli przygotujemy przekąskę samodzielnie w domu.

Ochota na "coś słodkiego" zwykle dopada nas w momencie, gdy nagle spada nam poziom energii. Jednak zamiast sięgać po batony czy gotowe ciasta, lepszym wyjściem będzie przygotowanie domowych przekąsek na słodko. Jeśli potrzebujecie inspiracji, te przepisy na pewno się sprawdzą.

Zobacz wideo Karolina Gilon przechodzi na dietę

Trzy przepisy na słodkie domowe przekąski

Wiosenna sałatka z owocami

  • morele;
  • kiwi;
  • truskawki;
  • sałata lodowa;
  • grejpfrut;
  • gruszka;
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny;
  • świeże listki mięty.

Przygotowanie

Dokładnie umyj wszystkie składniki. Porwij sałatę na mniejsze kawałki, pokrój w kostkę owoce. Dodaj sok z jednej cytryny i dokładnie wymieszaj. Całość posyp kilkoma listkami mięty, dla zwiększonego aromatu i podkręcenia smaku. 

Marchewkowo-imbirowe smoothie z dodatkiem kurkumy

  • średniej wielkości marchewka;
  • duża pomarańcza;
  • pół banana;
  • pół łyżeczki kurkumy;
  • łyżeczka świeżo startego imbiru;
  • trzy łyżki nasion chia lub lnu;
  • szklanka wody.

Przygotowanie

Najpierw porządnie umyj marchew i pokrój ją w mniejsze kawałki. Pokrój też obraną ze skórki pomarańczę i banana. Dodaj wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj.

Taki napój to nie tylko słodka przekąska, lecz także szklanka witamin, które wspierają naszą odporność oraz świetny sposób na pobudzenie metabolizmu i lekkie rozgrzanie ciała. To także odpowiednia dawka cennych przeciwutleniaczy.

Nadziewane daktyle

  • garść daktyli;
  • kozi ser;
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie

Natnij daktyle na pół, usuń pestki i w ich miejsce włóż kawałek koziego sera. Delikatnie skrop przysmak oliwą z oliwek. Całość możesz też posypać skruszonymi pistacjami.

Daktyle zawierają mnóstwo witamin z grupy B, cenną witaminę K, żelazo, wapń, potas oraz cynk. Przetwory z koziego mleka są z kolei łatwiej przyswajalne przez nasz organizm, niż odpowiedniki powstające z mleka krowiego, zawierając przy tym potrzebne minerały i witaminy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.