Śniadania w stylu paleo. Kilka pomysłów na zdrowe, dietetyczne posiłki, które przygotujesz w kilku prostych krokach

Pełnowartościowe śniadanie ważne jest na każdej diecie, w tym dla osób będących na paleo. Te proste przepisy urozmaicą nasze dzienne menu.

W ramach wstępu, przypominamy, że dieta paleo to model odżywiania, który koncentruje się na oczyszczaniu jadłospisów ze sztucznych konserwantów, barwników oraz przetworzonej żywności. Na paleo decyduje się coraz więcej osób. Jak przygotować smaczne śniadania, zgodnie z założeniami tej diety?

Zobacz wideo Zosia Ślotała o swojej diecie: Próbuję nie jeść mięsa. "Jest ciężko znaleźć zamienniki"

Śniadania na diecie paleo - proste i szybkie pomysły

Pudding Chia

Płatki owsiane nie są produktem dopuszczalnym na diecie paleo. Jeżeli lubimy śniadania na słodko, postawmy na puddingi z chia. Te nasiona zaliczamy do grupy superfoodsów, czyli żywności o wyjątkowo wysokiej zawartości witamin i minerałów. Pudding z chia i owocami jest pyszny, a do tego bardzo zdrowy. Chia zawierają przeciwutleniacze, białko a także bardzo ważne kwasy omega-3.

Miska smoothie

Miska smoothie w wersji paleo  to kolejna słodka propozycja. Przygotujesz ją z mleka roślinnego, mrożonych owoców oraz z dodatkiem zielonych warzyw, takich jak szpinak, jarmuż lub włoska kapusta. Po wierzchu możesz posypać śniadanie nasionami, orzechami lub bezzbożową granolą.

Łódki z awokado

Kiedy nie masz czasu na dłuższy pobyt w kuchni, zrób szybką łódkę z awokado. Przekrój średnie awokado na pół, usuń pestkę, skrop je oliwą z oliwek i posyp płatkami soli morskiej i czerwonej papryki. Podkręć smak, dodając w środek jajko i podpiekając całość w piekarniku, aby zyskać więcej białka.

Jajka, pół awokado, łosoś i brokuły

Ryba na śniadanie? Tak, to opcja dozwolona na diecie paleo. Jajka zapewnią nam dawkę witamin z grupy B, które wspomagają produkcję energii w organizmie. Awokado to potrzebne zdrowe tłuszcze oraz błonnik, łosoś - kwasy omega-3. Porcja gotowanych na parze brokułów dopełni całości, sprawiając, że uczucie sytości zostanie z nami na dłużej. Łososia najlepiej będzie przygotować na parze, w ten sposób unikniemy niepotrzebnej dawki tłuszczu, a ryba zachowa więcej witamin i minerałów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.