Kawa ratuje wielu osobom o poranku życie. Odpowiednia dawka kofeiny dodaje nam energii, a także pomaga pozbyć się bólu głowy. Matcha ma wykazywać podobne właściwości, a przy tym być zdrowsza, ze względu na mniejszą ilość kofeiny, a większą zawartość przeciwutleniaczy. Co tak naprawdę lepiej wpływa na nasz organizm?
Matcha to nic innego, jak sproszkowane liście krzewu herbacianego, z którego powstaje zarówno czarna, jak i zielona herbata. Matcha jest hodowana głównie w Japonii, ale niezwykłe właściwości napoju są znane na całym świecie. Wielbiciele kawy narzekają jednak, że sproszkowana herbata nie przekonuje swoim smakiem, a także dużo gorszym działaniem. Jakie właściwości niesie wypicie każdego z tych naparów?
Choć w różnym ilościach, oba napoje w swoim składzie zawierają kofeinę. Pamiętajmy, że jej zbyt duża ilość powoduje bóle głowy, bezsenność, biegunkę, zwiększony niepokój, a także przyspieszone tętno.
Tak naprawdę wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Oba napoje zawierają wspomnianą kofeinę, przez co nie jest zalecane ich picie w dużych ilościach. Zarówno matcha, jak i kawa mają podobne właściwości i mogą być częścią zdrowej, zbilansowanej diety.