Ewa Szabatin doradza, jak podkręcić metabolizm. Pojawiły się proste i pyszne przepisy. Koniecznie wypróbuj!

Praca zdalna, siedzenie w domu czy brak ruchu na świeżym powietrzu nie sprzyjają zachowaniu zdrowej sylwetki. Aby sobie pomóc przetrwać ten czas, wprowadźmy do jadłospisu niewielkie zmiany.

Ewa Szabatin proponuje, aby bliżej przyjrzeć się swojej diecie. Wolny metabolizm nie jest szkodliwy tylko dla naszej wagi. To również zagrożenie poprawnego funkcjonowania naszego ciała. Z tego względu tak ważne jest, aby częściej zwracać uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu. Celebrytka doradza, aby delikatnie zmienić dietę - wystarczy kilka zmian, aby metabolizm wrócił na najwyższe obroty.

Zobacz wideo Jak Honorata Skarbek dba o figurę i czy jest na jakiejś diecie? Zdradza też. ile waży

Ewa Szabatin podkręca metabolizm tymi przepisami. 

Spacery na świeżym powietrzu, trochę domowych ćwiczeń i zdrowa dieta. To przepis Szabatin na zadbanie o swoje zdrowie. Jakie dania pojawiły się na topliście?

Ananasowe smoothie

  • trzy dojrzałe, świeże brzoskwinie, bez pestek;
  • dwie szklanki świeżego ananasa, pokrojonego na kawałki;
  • pół szklanki jogurtu kokosowego;
  • szklanka mleka kokosowego;
  • dwie łyżeczki  miodu;
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze i podawaj ze świeżą miętą.

Quinoa bowl

  • puszka czarnej fasoli, odsączonej i opłukanej;
  • puszka odsączonej i opłukanej kukurydzy;
  • quinoa;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • pół łyżeczki chili w proszku;
  • pół łyżeczki wędzonej papryki;
  • szczypta soli i pieprzu;
  • salsa pomidorowa (czyli pomidor i 1/4 czerwonej cebuli);
  •  guacamole;
  •  sok z limonki;
  •  śmietana i ser  wegański.

Najpierw ugotuj komosę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie dodaj na patelnię na średnim ogniu oliwę, czarną fasolę, kukurydzę, chili w proszku, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszaj i smaż przez 5-10 minut. W międzyczasie przygotuj guacamole oraz salsę. Pomidora pokrój w drobną kosteczkę, dodaj posiekaną czerwoną cebulę i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Na koniec, do ulubionej miski przełóż komosę, kolendrę, czarną fasolę,  kukurydzę, salsę, guacamole i śmietanę wegańską  oraz wszystkie inne ulubione dodatki.

Wegańska nutella

  • 7/8 szklanki kawałków ciemnej czekolady (150 g); 
  • puszka pełnotłustego mleka kokosowego w puszce;
  • łyżka masła orzechowego.

Włóż do miski włóż ciemną czekoladę i masło orzechowe. Mleczko kokosowe wlej do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawi się para. Uważaj, aby nie doprowadzić masy do zagotowania, bo w ten sposób możesz przypalić czekoladę. Następnie wlej gorące mleko kokosowe do czekolady i przykryj pokrywką. Odstaw  bez mieszania na 2-3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jedwabiście gładką masę. Przenieś mieszaninę do słoika i wstaw do lodówki na dwie godziny. 

Więcej pomysłów od Ewy znajdziecie pod tym linkiem. Zachęcamy do wypróbowania proponowanego przepisu na krewetki w sosie curry - są przepyszne!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.