Anna Lewandowska przypomina, dlaczego witamina C jest tak ważna. To znacznie więcej, niż wspieranie odporności

Anna Lewandowska zamieściła na blogu wpis, dotyczący popularnej witaminy, która ma więcej potrzebnych właściwości, niż nam się wydaje.

Anna Lewandowska co pewien czas publikuje wpisy, dotyczące poszczególnych składników odżywczych. Trenerka na tapet wzięła witaminę C, która prawdopodobnie każdemu kojarzy się z odpornością. Jednak witamina ta ma znacznie więcej do zaoferowania.

Zobacz wideo Anna Lewandowska o samoakceptacji i dążeniu do "ideału"

Anna Lewandowska przypomina o roli witaminy C

Wspomaga odporność oraz właściwe wchłanianie żelaza. Pomaga przy właściwej syntezie kolagenu, a także wykazuje właściwości przeciwutleniające. Pozytywnie wpływa również na układ immunologiczny. Tak, wszystkie powyższe działania należą do witaminy C. Przez to, że organizm nie jest w stanie wytworzyć jej sam, jest to niezwykle ważne, aby dostarczać jej właściwą ilość z pożywieniem lub w postaci suplementu. Jakie są naturalne źródła witaminy C? Lewandowska wymienia m.in.:

  • owoce dzikiej róży;
  • czarną porzeczkę;
  • paprykę;
  • natkę pietruszki;
  • kalarepę;
  • brokuły;
  • truskawki;
  • kiwi;
  • cytrynę;
  • pomarańczę;
  • kalafior;
  • szpinak.

Ewa SzabatinEwa Szabatin zachęca, aby włączyć szpinak do diety. Jakie ma właściwości?

Niestety, co słusznie zauważa trenerka, gotując powodujemy straty ilości witaminy C w wybranych produktach, i to nawet o 75 procent. Z tego względu zaleca się, o ile to możliwe, spożywanie wybranych źródeł tej witaminy na surowo.

Zapotrzebowanie na witaminę C. Skutku nadmiaru

Lewandowska przedstawia kilka faktów, z którymi warto się zapoznać. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C różni się, w zależności od płci i wieku. Przyjmuje się, że wynosi ono:

  • dla dzieci: 40-50 mg/dobę;
  • dla kobiet: 75 mg/dobę;
  • dla mężczyzn: 90 mg/dobę.

Dodatkowo, trenerka przypomina, że ta dawka ulegnie zmianie, gdy weźmiemy pod uwagę różne okoliczności, czyli m.in. dawkę stresu, choroby, ciążę, stosowanie innych leków. 

Mleko migdałowe to bogate źródło witaminy E.Sześć produktów, które znajdziemy w kuchni dietetyka. Dobra baza zdrowych posiłków

Witaminę C można też przedawkować, To, na co powinniśmy zwrócić uwagę to:

  • wymioty i nudności;
  • biegunka;
  • różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe;
  • pokrzywka.

Powyższe objawy mogą u nas wystąpić, gdy sięgniemy po zbyt wysoką dawkę, czyli powyżej 2000 mg na dzień.

Więcej o: