Sześć produktów, które znajdziemy w kuchni dietetyka. To podstawa do tworzenia zbilansowanego jadłospisu
W jaki sposób o swoje zdrowie dbają specjaliści w dziedzinie żywienia? Redaktorka "Women's Health" postanowiła skontaktować się z lekarką, aby uzyskać informacje od samego źródła. Abbie Gellman to dietetyczka i szef kuchni, która zgodziła się opowiedzieć, czego nie może zabraknąć w jej spiżarni.
Sześć produktów, których nie może zabraknąć w kuchni dietetyka
Gellman stara się, aby w jej lodówce znajdowało się wiele świeżych i jak najmniej przetworzonych produktów. Przyznaje też, że poniższe produkty to podstawa przy przygotowywaniu różnych posiłków, sosów czy deserów.
Zwykły jogurt grecki
To bardzo wszechstronny produkt, zarówno do dań głównych, domowych słodkości, jak i dipów czy zup. Jogurt typu greckiego zawiera witaminy z grupy B, wapń oraz białko. Świetnie smakuje z domową granolą, orzechami, a także rzodkiewkami czy ogórkiem.
Niesłodzony napój migdałowy
Mleko migdałowe polecane jest zwłaszcza dla wegan i wegetarian, ponieważ zawiera składniki, które naturalnie występują w nabiale, a w tym wapń oraz witaminę D. Napój wykorzystamy do porannych owsianek czy to przygotowania domowych wypieków. Świetnie się sprawdza również, jako mleko do kawy.
Jajka
Jedno średniej wielkości jajko to sześć gramów dobrze przyswajalnego białka. To także zastrzyk luteiny, choliny oraz witaminy D. Po raz kolejny jest to produkt, który wykorzystamy do przygotowania w zasadzie każdego posiłku. Dietetyczka poleca smażone jajka z pikantnymi płatkami owsianymi i pieczonymi warzywami.
Świeże warzywa
Szeroki wybór sezonowych owoców powoduje, że nasz organizm dostaje witaminy i minerały z najlepszego źródła. Przez okrągły rok śmiało sięgajmy po marchewkę, kalafior, brokuły, seler oraz warzywa liściaste. W ten sposób zapewnimy dostawę przeciwutleniaczy, witamin, minerałów oraz błonnika.
Owoce
W zamrażarce Gellman znajdziemy pozamrażane porcje letnich owoców. Przez cały rok sięga też po świeże cytrusy. Zimą wybiera również jabłka i gruszki. Do doskonałe dodatki do śniadań czy słodkich podwieczorków. Pozwalają też ograniczać słodycze, które z powodzeniem można zastąpić domowym wypiekiem z jagodami, malinami czy truskawkami.
Kombucha
Zamiast kawy, dietetyczka codziennie rano sięga po szklankę kombuchy. Ta lekko gazowana herbata bije rekordy popularności w sieci. Dzieje się to nie bez powodu; kombucha nie tylko pobudza, ale dostarcza do organizmu cenne probiotyki, które naturalnie wspierają odporność.
-
Co zamiast treningu HIIT? Poznaj wskazówki, jak schudnąć bez intensywnych ćwiczeń
-
Demi Lovato odnalazła równowagę i zaakceptowała swoje ciało: Nie liczę kalorii i nie ćwiczę za dużo
-
Helena Christensen zanurza się w zimnej wodzie. Internauci są w szoku: Królowa lodu
-
Płaski brzuch w tydzień. Przedstawiamy jadłospis, który pomoże schudnąć z tej części ciała
-
Co mają wspólnego jabłka z odchudzaniem? Bardzo dużo! Oto powody, dla których włączysz te owoce do diety
- Helena Christensen zanurza się w zimnej wodzie. Internauci są w szoku: Królowa lodu
- Rozgrzewka nóg przed biegiem jest niezwykle ważna. Eksperci szczególnie polecają jedno dynamiczne ćwiczenie
- Trening PHA zastąpi HIIT? Poznaj podstawową różnicę między ćwiczeniami. To sprawi, że spalisz więcej kalorii
- Demi Lovato odnalazła równowagę i zaakceptowała swoje ciało: Nie liczę kalorii i nie ćwiczę za dużo
- Słodkie popołudnie - te przekąski smakowicie urozmaicą codzienny jadłospis