Sześć produktów, które znajdziemy w kuchni dietetyka. To podstawa do tworzenia zbilansowanego jadłospisu

Jakie produkty stanowią podstawę kuchennej bazy dietetyka? Abbie Gellman podzieliła się szczegółami z amerykańskim wydaniem "Women's Health".

W jaki sposób o swoje zdrowie dbają specjaliści w dziedzinie żywienia? Redaktorka "Women's Health" postanowiła skontaktować się z lekarką, aby uzyskać informacje od samego źródła. Abbie Gellman to dietetyczka i szef kuchni, która zgodziła się opowiedzieć, czego nie może zabraknąć w jej spiżarni.

Zobacz wideo Agnieszka Radwańska o swojej diecie

Sześć produktów, których nie może zabraknąć w kuchni dietetyka

Gellman stara się, aby w jej lodówce znajdowało się wiele świeżych i jak najmniej przetworzonych produktów. Przyznaje też, że poniższe produkty to podstawa przy przygotowywaniu różnych posiłków, sosów czy deserów. 

Zwykły jogurt grecki

To bardzo wszechstronny produkt, zarówno do dań głównych, domowych słodkości, jak i dipów czy zup. Jogurt typu greckiego zawiera witaminy z grupy B, wapń oraz białko. Świetnie smakuje z domową granolą, orzechami, a także rzodkiewkami czy ogórkiem.

Niesłodzony napój migdałowy

Mleko migdałowe polecane jest zwłaszcza dla wegan i wegetarian, ponieważ zawiera składniki, które naturalnie występują w nabiale, a w tym wapń oraz witaminę D. Napój wykorzystamy do porannych owsianek czy to przygotowania domowych wypieków. Świetnie się sprawdza również, jako mleko do kawy.

Jajka

Jedno średniej wielkości jajko to sześć gramów dobrze przyswajalnego białka. To także zastrzyk luteiny, choliny oraz witaminy D. Po raz kolejny jest to produkt, który wykorzystamy do przygotowania w zasadzie każdego posiłku. Dietetyczka poleca smażone jajka z pikantnymi płatkami owsianymi i pieczonymi warzywami.

Świeże warzywa

Szeroki wybór sezonowych owoców powoduje, że nasz organizm dostaje witaminy i minerały z najlepszego źródła. Przez okrągły rok śmiało sięgajmy po marchewkę, kalafior, brokuły, seler oraz warzywa liściaste. W ten sposób zapewnimy dostawę przeciwutleniaczy, witamin, minerałów oraz błonnika.

Owoce

W zamrażarce Gellman znajdziemy pozamrażane porcje letnich owoców. Przez cały rok sięga też po świeże cytrusy. Zimą wybiera również jabłka i gruszki. Do doskonałe dodatki do śniadań czy słodkich podwieczorków. Pozwalają też ograniczać słodycze, które z powodzeniem można zastąpić domowym wypiekiem z jagodami, malinami czy truskawkami.

Kombucha

Zamiast kawy, dietetyczka codziennie rano sięga po szklankę kombuchy. Ta lekko gazowana herbata bije rekordy popularności w sieci. Dzieje się to nie bez powodu; kombucha nie tylko pobudza, ale dostarcza do organizmu cenne probiotyki, które naturalnie wspierają odporność.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.