Ewa Szabatin zachęca, aby włączyć szpinak do diety. Jakie ma właściwości? Oto proste przepisy z tym produktem w roli głównej

Dostarcza błonnik i magnez. Chroni przed miażdżycą i pomaga w walce ze stresem. Jakie jeszcze właściwości ma szpinak?

Ewa Szabatin próbuje przekonać obserwatorów na Instagramie, aby włączyli do diety większą ilość owoców i warzyw. W ostatnim wpisie celebrytka zachęca, aby w jadłospisie zagościł szpinak. Te niepozorne zielone liście kryją w sobie prawdziwą moc. Oto powody, dla których warto częściej po nie sięgać.

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Ewa Szabatin wymienia zalety spożywania szpinaku

Szpinak, tak jak inne zielone warzywa liściaste, polecany jest osobom, które cierpią na niedobór magnezu. Co jeszcze w nim znajdziemy? Beta-karoten, witamina C, potas oraz kwas foliowy to tylko część witamin i minerałów, o których warto wspomnieć. Udowodniono, że szpinak, dzięki zawartym przeciwutleniaczom, chroni przed miażdżycą oraz nowotworami.

Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające - dodaje Szabatin na Instagramie.

Jak wykorzystać zatem szpinak w kuchni?

Dwa szybkie dietetyczne przepisy na szpinak

Sałatka ze szpinakiem w wersji fit

  • dwie garście młodego szpinaku;
  • pestki słonecznika;
  • jedno awokado;
  • jeden pomidor;
  • kilka liści sałaty lodowej;
  • odrobina oliwy z oliwek;
  • odrobina soku z cytryny;
  • ser typu mozzarella;
  • sól i pieprz do smaku.

Dokładnie umyj warzywa, pokrój je i przełóż do miski. Pokrój mozzarellę i dodaj do reszty składników. Całość posyp nasionami słonecznika, dodaj sok z cytryny, odrobinę oliwy i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i podawaj.

Szybki makaron ze szpinakiem

  • 100 gramów makaronu razowego spaghetti;
  • 200 gramów liści świeżego szpinaku;
  • 50 gramów sera typu feta;
  • dwie łyżki pokruszonych orzechów włoskich;
  • dwa ząbki czosnku;
  • dwie łyżki oliwy z oliwek;
  • różowa sól;
  • pieprz;
  • natka pietruszki.

Ugotuj makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej delikatnie czosnek pokrojony w plasterki, chwilę później dodaj umyte liście szpinaku. Podsmażaj całość przez pół minuty, po czym dodaj orzechy i pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj na patelni z warzywami, serem i orzechami. Przełóż na talerz, udekoruj świeżą natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA