Niektóre produkty mogą powodować, że bóle głowy będą się nasilać. Inne niosą pomoc i pozwalają szybciej się go pozbyć. Choć oczywiście przewlekłe bóle wymagają konsultacji z lekarzem, warto również zwrócić uwagę na swoją dietę i włączyć kilka naturalnych wspomagaczy.
Ta odmiana, zwana też rudymi ziemniakami, zawiera w sobie dużo elektrolitów, które pomagają uzupełnić ci braki w organizmie. Odwodnienie i zaburzona równowaga elektrolitów to bardzo częsta przyczyna nawracających bólów głowy. W porcji rudych ziemniaków znajdziemy też bardzo ważny minerał, czyli potas, który jest jednym z najlepszych elektrolitów.
Ryba ta zawiera mnóstwo potrzebnych kwasów omega-3, które pozytywnie wpływają na walkę ze stresem, chroniąc nerwy i działając przeciwzapalnie. Łosoś to także witaminy z grupy B, a w tym B2, czyli ryboflawina. Badania wykazały, że bierze ona czynny udział w pozbywaniu się bólów głowy.
W zielonych warzywach liściastych znajdziemy pokaźną dawkę magnezu, który znany jest też pod nazwą "minerału relaksującego". Magnez uśmierza bóle głowy, zmniejszając uwalnianie substancji chemicznych, które owe bóle powodują.
W przyprawie znajduje się kilka substancji, które szybko wpływają na stany zapalne, a w tym na bóle głowy. Naukowcy odkryli również, że spożycie imbiru powoduje uwolnienie się serotoniny, co pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne w głowie.
Nie bez powodu wiele osób, których nagle łapie ból głowy, decyduje się na filiżankę kawy. Kofeina powoduje zwężanie się naczyń krwionośnych, co łagodzi odczuwalny ból. Pamiętajmy jednak, aby nie spożywać naparu za dużo - aby zadziałał prawidłowo wystarczy filiżanka. Większa ilość może przynieść odwrotny skutek do zamierzonego.