Pięć gatunków orzechów, które warto włączyć do diety. Mają wiele cennych właściwości

Nie od dzisiaj wiadomo, że w orzechach znajdziemy wiele potrzebnych witamin i minerałów. Warto wiedzieć, w co bogate są poszczególne gatunki, dzięki czemu lepiej dobierzemy je do swojego jadłospisu.

Orzechy to idealna zdrowa przekąska, po którą ze spokojem możemy sięgać w ciągu dnia. Te gatunki są szczególnie polecane przez dietetyków, ze względu na cenne wartości odżywcze. Włączenie orzechów to nie tylko zbilansowana, lecz także zróżnicowana dieta. W większości, orzechy są łagodne dla żołądka , zawierają dużo cennych kwasów omega-3 oraz błonnika. Co jeszcze znajdziemy w poszczególnych gatunkach tego przysmaku?

Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą

Pięć gatunków orzechów, które warto włączyć do codziennego jadłospisu

Orzechy laskowe

To doskonałe źródło witaminy E, przeciwutleniaczy oraz zdrowego tłuszczu, a także takich minerałów jak miedź oraz magnez. Gdy będziemy zjadać orzechy laskowe regularnie, zobaczymy poprawę swojego ciśnienia krwi. Orzechy te pomagają również obniżyć poziom cukru we krwi.

Dieta Chrisa HemsworthaStosował dietę Christa Hemswortha przez cztery miesiące. Oto efekty

Migdały

W migdałach znajdziemy błonnik, białko, tłuszcze nienasycone oraz witaminę E. Dobrym sposobem, aby wycisnąć z tych orzechów jak najwięcej witamin będzie namaczanie ich noc przed jedzeniem w wodzie. W ten sposób składniki odżywcze zostaną lepiej wchłonięte przez nasz organizm.

Orzechy włoskie

Kontrolują poziom cholesterolu, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego. Mówi się również, że orzechy włoskie zwiększają liczbę dobrych bakterii w jelitach, a także zmniejszają stres oksydacyjny w mózgu.

Jagoda DąbrowskaOdporność, odchudzanie, nietolerancje pokarmowe. Jak znaleźć dietę dla siebie?

Pistacje

To ulubiony przysmak wielu ludzi, a w dodatku coś, po co można sięgać bez wyrzutów sumienia. Pistacje są naturalnymi przeciwutleniaczami, zawierają wiele witamin oraz kwasy omega-3. Dzięki charakterystycznemu smaku, często wykorzystuje się je, aby podkręcić aromat różnych potraw.

Orzechy nerkowca

Te lekko słodkie w smaku orzechy są witaminową bombą. Ilość zawartych w kwasów omega-3, a także innych zdrowych tłuszczy oraz witamin sprawia, że nie mogło ich zabraknąć w tym zestawieniu. To świetna przekąska lub dodatek smakowy do innych potraw.

Więcej o: