Orzechy to idealna zdrowa przekąska, po którą ze spokojem możemy sięgać w ciągu dnia. Te gatunki są szczególnie polecane przez dietetyków, ze względu na cenne wartości odżywcze. Włączenie orzechów to nie tylko zbilansowana, lecz także zróżnicowana dieta. W większości, orzechy są łagodne dla żołądka , zawierają dużo cennych kwasów omega-3 oraz błonnika. Co jeszcze znajdziemy w poszczególnych gatunkach tego przysmaku?
To doskonałe źródło witaminy E, przeciwutleniaczy oraz zdrowego tłuszczu, a także takich minerałów jak miedź oraz magnez. Gdy będziemy zjadać orzechy laskowe regularnie, zobaczymy poprawę swojego ciśnienia krwi. Orzechy te pomagają również obniżyć poziom cukru we krwi.
W migdałach znajdziemy błonnik, białko, tłuszcze nienasycone oraz witaminę E. Dobrym sposobem, aby wycisnąć z tych orzechów jak najwięcej witamin będzie namaczanie ich noc przed jedzeniem w wodzie. W ten sposób składniki odżywcze zostaną lepiej wchłonięte przez nasz organizm.
Kontrolują poziom cholesterolu, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego. Mówi się również, że orzechy włoskie zwiększają liczbę dobrych bakterii w jelitach, a także zmniejszają stres oksydacyjny w mózgu.
To ulubiony przysmak wielu ludzi, a w dodatku coś, po co można sięgać bez wyrzutów sumienia. Pistacje są naturalnymi przeciwutleniaczami, zawierają wiele witamin oraz kwasy omega-3. Dzięki charakterystycznemu smaku, często wykorzystuje się je, aby podkręcić aromat różnych potraw.
Te lekko słodkie w smaku orzechy są witaminową bombą. Ilość zawartych w kwasów omega-3, a także innych zdrowych tłuszczy oraz witamin sprawia, że nie mogło ich zabraknąć w tym zestawieniu. To świetna przekąska lub dodatek smakowy do innych potraw.