Ewa Chodakowska podała przepis dla miłośników czekolady. Ciasteczka energetyczne zasmakują każdemu

Ewa Chodakowska wie, że nawet najbardziej wytrwałym z nas zdarza się mieć niepowstrzymaną ochotę na coś słodkiego. Jak przygotować coś, co zasmakuje łasuchom, ale będzie jednocześnie dobrą dawką energii?

Ewa Chodakowska często podrzuca smaczne i zdrowe pomysły, jak możemy urozmaicić codzienną dietę. Trenerka opublikowała na Instagramie prosty i szybki przemysł na czekoladowy przysmak, który uzupełni nasze braki w energii.

Zobacz wideo Chodakowska pokazuje, co ma w lodówce

Ewa Chodakowska podrzuca pomysł na czekoladowy przysmak

Słodycze na zdrowej diecie wydają się nieprawdopodobne? A jednak, jest to możliwe do osiągnięcia. Wystarczy odpowiednio dobrać składniki i takie ciastka nie zrujnują naszego menu. Sięgnięcie po słodkości, zwłaszcza te domowe, nie będzie szkodliwe, jeśli zjemy je raz na pewien czas. Jak przygotować czekoladowe ciasteczka wg przepisu trenerki?

Energetyczne ciasteczka

 Składniki:

  • 120 gramów mąki kokosowej;
  • 40 gramów guarany;
  • 50 gramów masła;
  • jedno jajko;
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia;
  • jedna łyżka kakao;
  • jedna łyżka kruszonego kakao;
  • ziarenka z laski wanilii;
  • dwie łyżki cukru kokosowego;
  • szczypta cynamonu;
  • szczypta soli himalajskiej. 

Przygotowanie:

Dokładnie wymieszaj wszystkie podane składniki i ulep z nich kulę, a następnie schłodź ją w lodówce. Po godzinie, uformuj z masy małe kuleczki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec lekko je spłaszcz. Piecz ciasteczka około dwudziestu minut w 180 stopniach. Jedz dopiero, jak ostygną.

Smacznego!

 

Czym jest guarana? Poznaj niezwykłe właściwości egzotycznej rośliny

Guarana jest rośliną pochodzącą z Brazylii, a znana jest ze swoich właściwości pobudzających. Guaranę dostaniemy najczęściej w aptekach, jako suplement, ale możemy ją również dostać w postaci proszku, który dodajemy do wypieków. Z Guarany możemy przygotować też napój, który pobudzi nas, niczym filiżanka dobrej kawy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.