Międzynarodowy dzień pizzy. Jak wyczarować dietetyczną wersję ulubionego przysmaku w domu?
Międzynarodowy dzień pizzy obchodzimy dziewiątego lutego. To świetna okazja, aby bez wyrzutów sumienia zjeść ulubione danie. Jeśli jednak zależy nam, aby świętowanie nie skończyło się ogromną porcją zbędnych kalorii, nauczymy się przygotowywać pizzę samodzielnie w domu.
Jak świętować dzień pizzy na diecie? Przygotuj ją samodzielnie!
Choć oferty restauracyjne kuszą, osoby, które dzielnie trzymają się diety, narażają się na poważną próbę. Zamawiając przysmak z ulubionej pizzerni, mogą dostarczyć w ten sposób nawet do 300 kalorii i to w jednym kawałku (a przyznajmy się, że mało kto potrafi zjeść tylko jeden). Z tego względu warto przemyśleć, czy nie lepiej będzie przygotować pizzę samodzielnie w domu. Wcale nie jest to takie trudne! W ramach inspiracji zaglądamy na kulinarnego bloga "Qulinarna", gdzie autorka radzi, czego unikać, robiąc pizzę w domu. Podaje również swój ulubiony i sprawdzony przepis na dietetyczne ciasto.
Przepis na dietetyczne ciasto do pizzy
- 400 gramów mąki;
- 30 gramów drożdży;
- dwie łyżki oliwy z oliwek;
- łyżeczka soli;
- łyżka cukru;
- około 3/4 szklanki ciepłej wody (najlepiej o temp. 40 stopni);
- 1/4 szklanki ciepłego mleka (najlepiej o temp. 40 stopni).
Przygotowanie: na początku przesiej mąkę do miski, mleko podgrzej, a drożdże wykrusz do kubka z ciepłym mlekiem. Dodaj do drożdży cukier oraz łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem do przesianej mąki dodaj sól, wyrośnięte drożdże i oliwę. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę. Przykryj masę czystą i suchą ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłóż ciasto, rozwałkuj je na placek o grubości około pięciu milimetrów. Przełóż je na blachę i posmaruj sosem pomidorowym lub keczupem. Dodaj ulubione składniki. Piecz w dwustu stopniach przez kwadrans.
Polecamy zajrzeć na wspomnianą stronę, gdzie znajdziecie również przepis na idealny domowy sos do pizzy.
Pizza w wersji light - o czym pamiętać?
Jeżeli nam na ograniczeniu liczby kalorii w pizzy, musimy pamiętać o kilku sprawach:
- nie smaż dodatków przed wyłożeniem ich na spód do pizzy;
- wybierajmy sery, które posiadają mniej kalorii, czyli na przykład mozzarellę lub ser kozi;
- nie przesadzajmy z dodatkami - to nie tylko więcej kalorii, lecz także zaburzenie smaku. Lepiej postawić na kilka dodatków, które wyraźnie oddadzą swój smak;
- zrezygnujmy z dodatkowych sosów - to kolejne puste kalorie. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie pizzy bez sosu, przygotuj go samodzielnie w domu;
- przerzuć się na mąkę pełnoziarnistą - jest mniej kaloryczna i zdrowsza od tej klasycznej.
-
Trening po pięćdziesiątce. W ten sposób podkręcimy metabolizm i zwalczymy zbędne kilogramy
-
Co jeść na diecie przeciwzapalnej? Oto przykładowy jadłospis na trzy dni
-
Płaski brzuch w tydzień. Przedstawiamy jadłospis, który pomoże schudnąć z tej części ciała
-
Tak wygląda śniadanie Wiktorii Gąsiewskiej. Dietetyczny posiłek dostarczy energii na cały poranek
-
Złote zasady na podkręcenie metabolizmu. Poleca je dietetyczka współpracująca z Jennifer Lopez
- Angelika Mucha pokazuje ćwiczenia. Jej trener ostrzega przed błędami: Uważamy na kolana
- Angelika Mucha pokazuje ćwiczenia. Jej trener ostrzega przed błędami: Uważamy na kolana
- Tak wygląda śniadanie Wiktorii Gąsiewskiej. Dietetyczny posiłek dostarczy energii na cały poranek
- Jak schudnąć po ciąży? Oto proste zasady, które pomogą w powrocie do ulubionej wagi
- Błędy, które popełniamy podczas chodzenia. Eksperci alarmują: W ten sposób spacer nie będzie dobrym treningiem