Ewa Szabatin udostępniła ulubione przepisy. "Kolorowe składniki sprawiają, że jedzenie staje się ogromną przyjemnością"

Ewa Szabatin postanowiła zwrócić uwagę na to, jak wykorzystać w diecie większą ilość warzyw i owoców. Żywność ta jest bardzo ważna dla naszego zdrowia i pozwala szybko urozmaicić każdą potrawę.

Ewa Szabatin pragnie pokazać, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne. Wręcz przeciwnie, owoce i warzywa wniosą do naszego jadłospisu całą gamę kolorów. Celebrytka zauważa, że takie zróżnicowane kolorystycznie potrawy je się zdecydowanie przyjemniej. Jakie przepisy poleca?

Zobacz wideo Sandra Kubicka podzieliła się przepisem na śniadaniowe smoothie

Kolorowe przepisy od Ewy Szabatin

Zawsze uważałam, że kolorowe składniki na talerzu sprawiają, że jedzenie staje się ogromną przyjemnością dla wszystkich naszych zmysłów - dodaje Szabatin na swoim Instagramie.

Trudno się nie zgodzić z tym założeniem. Kolorowe składniki, zwłaszcza, gdy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, mogą zdecydowanie poprawić nastrój. Jakie kolorowe pyszności przygotowała dla swoich czytelników Ewa?

 

Kolorowe kanapki

  • dwie lub trzy kromki chleba bezglutenowego
  • dwa jajka – wersja do wyboru: sadzone, na twardo, jajecznica;
  • jedno awokado;
  • sól morska i świeżo mielony pieprz;
  • pół limonki;

Jajka przygotuj wedle uznania, pieczywo podpiecz w tosterze. Następnie rozgnieć awokado widelcem. Skrop powstałą pastę limonką, dodaj sól i pieprz. Posmaruj każdą kromkę pastą z awokado, a następnie na wierzch połóż jajka. Dopraw do smaku.

Bataty z warzywami z pieca (porcja na dwie osoby)

  • dwa bataty;
  • jedna papryka czerwona;
  • jedna cukinia;
  • jedna cebula;
  • pięć ząbków czosnku;
  • dwa pomidory;
  • łyżeczka oleju kokosowego;
  • ser wegański typu feta;
  • sól i pieprz do smaku;
  • łyżeczka bazylii;
  • pół łyżeczki oregano;
  • pół łyżeczki tymianku;
  • 1/4 łyżeczki chili japaleno;
  • pół łyżeczki kminku.

Umyj dokładnie wszystkie warzywa, osusz je ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój w większą kostkę i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj wszystkie przyprawy oraz olej kokosowy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30-40 min. Po upieczeniu przełóż do miseczek i podawaj z pokrojonym w kostkę wegańskim serem feta.

Zapiekane papryczki z tuńczykiem

  • sześć mini papryczek;
  • słoiczek tuńczyka;
  • dwie łyżki majonezu wegańskiego;
  • trzy łyżki musztardy dijon;
  • łyżeczka soli czosnkowej;
  • łyżeczka cebuli w proszku;
  • trochę sera wegańskiego typu cheddar.

W średniej misce wymieszaj razem tuńczyka, majonez, musztardę, sól czosnkową oraz cebulę w proszku. Paprykę przekrój wzdłuż na pół i usuń wszelkie nasiona, które mogą być w środku. Następnie ułóż papryczki na blaszce od piekarnika i piecz w rozgrzanym piekarniku do 170 stopniach przez około kwadrans. Przewróć warzywa na drugą stronę podczas pieczenia. Po tym czasie wyjmij papryczki, napełnij je pastą z tuńczyka, i posyp po wierzchu serem. Piecz ponownie, aż tuńczyk będzie gorący, a ser się rozpuści, czyli około sześciu minut.

Więcej o: