Dietetyczny dzienny jadłospis Ewy Chodakowskiej. Uwagę zwraca napój, który jest instagramowym hitem

Ewa Chodakowska dopinguje swoje fanki w kontynuowaniu wyzwania. Ćwiczenia nie mogą się obejść bez dobranego jadłospisu, dlatego trenerka co pewien czas udotępnia swoje propozycje.

Ewa Chodakowska stara się, aby proponowane treningi zawsze szły w parze z przykładowym menu, które uzupełni nasze energetyczne zapotrzebowanie. Na Instagramie fitinfluencerki pojawił się przykładowy plan posiłków na jeden dzień. Nie zabrakło popularnego napoju, który nie dość, że rozgrzeje, to wzmocni naszą odporność.

Zobacz wideo Ewa Chodakowska pokazuje swoje ciało jako motywację dla uczestniczek jej wyzwania

Dzienny jadłospis od Ewy Chodakowskiej. Co proponuje trenerka?

Przykładowe menu Chodakowskiej składa się z pięciu prostych do przygotowania posiłków. Zostało też uzupełnione o złote mleko, czyli jeden z prawdziwych hitów na Instagramie. Napój doskonale smakuje w mroźne, zimowe dni, gdy potrzebujemy czegoś, co nas porządnie rozgrzeje i wzmocni.

Złote mleko

  • szklanka mleka kokosowego;
  • łyżeczka mielonej kurkumy;
  • łyżeczka tartego imbiru;
  • łyżeczka cukru koksowego;
  • duża szczypta cynamonu.

 Przygotowanie: podgrzej mleko kokosowe, następnie dodaj do niego pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przelej napój do kielichowego blendera i miksuj, aż się spieni. Przelej do szklanki i podawaj!

Śniadanie (400 kcal)

  • trzy łyżki mąki pełnoziarnistej;
  • jedno jajko kurze;
  • dwa plastry półtłustego twarogu;
  • łyżeczka miodu pszczelego;
  • małe jabłko;
  • łyżka jogurtu skyr;
  • łyżeczka oliwy.

Przygotowanie: rozgnieć twaróg widelcem. Wymieszaj go z jajkiem, miodem, a na końcu dodaj mąkę. Z powstałej masy usmaż placuszki na niewielkiej ilości oliwy. Placuszki podawaj z jogurtem i jabłkiem.

Drugie śniadanie (230 kcal)

  • 130 gramów jogurtu skyr;
  • mała garść mrożonych porzeczek lub jagód;
  • pół banana;
  • łyżka migdałów.

Przygotowanie: zmiksuj jogurt z owocami. Po wierzchu posyp go posiekanymi migdałami.

Obiad (616 kcal)

  • 100 gramów łososia;
  • dwa plastry ananasa;
  • łyżka oliwy;
  • łyżeczka sosu sojowego;
  • kilka kropel soku z limonki;
  • ząbek czosnku;
  • pół łyżeczki miodu;
  • pięć łyżek suchego ryżu;
  • 150 gramów brokułów;
  • łyżeczka nasion sezamu.

Przygotowanie: pokrój łososia i ananasa w mniejsze kawałki. Zamarynuj rybę w sosie sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnku, miodzie i soku z limonki. Odstaw łososia do lodówki. Na szaszłykowe patyczki nadziewaj na przemian zamarynowaną rybę i ananasa. Upiecz szaszłyki w piekarniku lub podsmaż na grillowej patelni. Podawaj z ugotowanym ryżem i brokułem posypanym sezamem.

Podwieczorek (213 kcal)

  • 200 gramów dwuprocentowego kefiru;
  • obrana marchewka;
  • pestki z dyni.

Kolacja (325 kcal)

  • 75 gramów piersi z kurczaka;
  • 40 gramów sałaty;
  • pół pomidora;
  • pół czerwonej cebuli;
  • pół czerwonej papryki;
  • 1/4 żółtej papryki;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • łyżeczka musztardy;
  • pół łyżeczki startego korzenia z imbiru;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: przypraw i usmaż pierś z kurczaka na odrobinie oliwy z oliwek. Warzywa umyj, posiekaj w paseczki i wrzuć do miski. Na nie wyłóż usmażoną pierś z kurczaka. Przygotuj sos z pozostałych składników i polej nim mięso. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.

Więcej o: