• Link został skopiowany

Jak rozpocząć dzień na diecie śródziemnomorskiej? Kilka sprawdzonych przepisów na pyszne śniadania w wersji fit

Produkty pełnoziarniste, warzywa, świeże owoce - te produkty znajdziemy w jadłospisach diety śródziemnomorskiej. Jak wykorzystać te produkty podczas śniadań, aby nie wiało nudą?
Dietetyczne śniadania w śródziemnomorskim wydaniu
unsplash

Pożywne śniadanie to pierwszy krok do tego, aby energicznie zacząć kolejny dzień. Jeżeli zdecydujemy się na dietę śródziemnomorską, nasze posiłki będą obfitować w zdrowe i świeże produkty. Jak je ze sobą łączyć?

Zobacz wideo Faworki, chrust i róże, czyli karnawałowe słodkości

Tak zrobisz pyszne śniadanie, zgodne z założeniami diety śródziemnomorskiej

Płatki owsiane z dodatkami

Potrzebujesz jedynie porcji płatków, odrobiny miodu, cynamonu oraz orzeszków piniowych. Płatki możesz zalać ulubionym roślinnym lub zwykłym mlekiem, jak również przegotowaną wodą. Dodatkowo warto zdecydować się na świeże owoce; jagody, truskawki, maliny, pomarańcze - tutaj panuje pełna dowolność.

Szybka frittata z cukinią i mozzarelą

To jedne z najszybszych zdrowych śniadań do zrobienia. Do wykonania przygotuj:

  • szklankę posiekanej cukinii;
  • pół szklanki posiekanej czerwonej cebulki;
  • dwie łyżki oliwy;
  • trzy jajka;
  • szczyptę soli;
  • świeży pieprz;
  • trzy posiekane plastry suszonych pomidorów;
  • mozzarellę.

Rozgrzej olej na patelni, a następnie dodaj cukinię i cebulę. Mieszaj co pewien czas, aby warzywa nie przywarły do powierzchni. W międzyczasie ubij jajka, dodaj do nich pieprz oraz sól. Następnie dodaj jajka na patelnię z cukinią i cebulą, dodaj mozzarellę, suszone pomidory i przykryj patelnię, aby jajka się ścięły. Podawaj ze świeżą bazylią.

Jajecznica z malinami i szpinakiem

  • łyżeczka oleju rzepakowego;
  • półtorej szklanki liści młodego szpinaku;
  • dwa duże jajka;
  • szczypta soli koszernej;
  • szczypta mielonego pieprzu;
  • kromka chleba pełnoziarnistego, lekko podpieczona na chrupiąco w piekarniku;
  • pół szklanki świeżych malin.

Rozgrzej olej na małej patelni z nieprzywierającą powierzchnią. Zmniejsz ogień i dodaj szpinak, gotuj do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, często mieszając. Po dwóch minutach przełóż szpinak na talerz. Wytrzyj patelnię i wbij na nią jajka. Podsmaż, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodaj szpinak, sól i pieprz. Podawaj z podpieczonym chlebem i malinami.

Pieczone wiśnie z ricottą

  • dwie szklanki wypestkowanych świeżych wiśni;
  • łyżka miodu plus więcej do podania;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • łyżka soku z cytryny;
  • dwie łyżeczki oliwy;
  • sól do smaku;
  • dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa;
  • szklanka częściowo odtłuszczonego sera ricotta;
  • łyżeczka świeżego tymianku;
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych, podprażonych na patelni.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na gotową blachę wiśnie, skrop je sokiem z cytryny, miodem, oliwą i solą. Piecz przez mniej więcej kwadrans, od czasu do czasu przewracając owoce. Na przygotowany chleb tostowy nałóż ricottę, prażone migdały, upieczone wiśnie. Całość posyp tymiankiem.

Miska z jagodowo-migdałowym smoothie

  • 2/3 szklanki mrożonych malin;
  • pół szklanki mrożonego banana w plasterkach;
  • pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego;
  • pięć łyżek posiekanych migdałów, podzielonych na dwie części;
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu;
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu;
  • 1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • 1/4 szklanki jagód;
  • łyżka niesłodzonych płatków kokosowych.

Dzień wcześniej pokrój banana na plasterki i umieść go w zamrażarce. Jest to świetna podstawa nie tylko do smoothies, lecz także wegańskich lodów. Następnego ranka, wyjmij owoc i umieść go w blenderze, razem z mlekiem, cynamonem, kardamonem, wanilią i trzema łyżkami migdałów. Zblenduj składniki na gładką masę. Przelej powstałe smoothie do miski. Dodaj owoce, płatki kokosowe i resztę migdałów.

Więcej o: