Jak rozpocząć dzień na diecie śródziemnomorskiej? Kilka sprawdzonych przepisów na pyszne śniadania w wersji fit

Produkty pełnoziarniste, warzywa, świeże owoce - te produkty znajdziemy w jadłospisach diety śródziemnomorskiej. Jak wykorzystać te produkty podczas śniadań, aby nie wiało nudą?

Pożywne śniadanie to pierwszy krok do tego, aby energicznie zacząć kolejny dzień. Jeżeli zdecydujemy się na dietę śródziemnomorską, nasze posiłki będą obfitować w zdrowe i świeże produkty. Jak je ze sobą łączyć?

Zobacz wideo Faworki, chrust i róże, czyli karnawałowe słodkości

Tak zrobisz pyszne śniadanie, zgodne z założeniami diety śródziemnomorskiej

Płatki owsiane z dodatkami

Potrzebujesz jedynie porcji płatków, odrobiny miodu, cynamonu oraz orzeszków piniowych. Płatki możesz zalać ulubionym roślinnym lub zwykłym mlekiem, jak również przegotowaną wodą. Dodatkowo warto zdecydować się na świeże owoce; jagody, truskawki, maliny, pomarańcze - tutaj panuje pełna dowolność.

Szybka frittata z cukinią i mozzarelą

To jedne z najszybszych zdrowych śniadań do zrobienia. Do wykonania przygotuj:

  • szklankę posiekanej cukinii;
  • pół szklanki posiekanej czerwonej cebulki;
  • dwie łyżki oliwy;
  • trzy jajka;
  • szczyptę soli;
  • świeży pieprz;
  • trzy posiekane plastry suszonych pomidorów;
  • mozzarellę.

Rozgrzej olej na patelni, a następnie dodaj cukinię i cebulę. Mieszaj co pewien czas, aby warzywa nie przywarły do powierzchni. W międzyczasie ubij jajka, dodaj do nich pieprz oraz sól. Następnie dodaj jajka na patelnię z cukinią i cebulą, dodaj mozzarellę, suszone pomidory i przykryj patelnię, aby jajka się ścięły. Podawaj ze świeżą bazylią.

Jajecznica z malinami i szpinakiem

  • łyżeczka oleju rzepakowego;
  • półtorej szklanki liści młodego szpinaku;
  • dwa duże jajka;
  • szczypta soli koszernej;
  • szczypta mielonego pieprzu;
  • kromka chleba pełnoziarnistego, lekko podpieczona na chrupiąco w piekarniku;
  • pół szklanki świeżych malin.

Rozgrzej olej na małej patelni z nieprzywierającą powierzchnią. Zmniejsz ogień i dodaj szpinak, gotuj do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, często mieszając. Po dwóch minutach przełóż szpinak na talerz. Wytrzyj patelnię i wbij na nią jajka. Podsmaż, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodaj szpinak, sól i pieprz. Podawaj z podpieczonym chlebem i malinami.

Pieczone wiśnie z ricottą

  • dwie szklanki wypestkowanych świeżych wiśni;
  • łyżka miodu plus więcej do podania;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • łyżka soku z cytryny;
  • dwie łyżeczki oliwy;
  • sól do smaku;
  • dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa;
  • szklanka częściowo odtłuszczonego sera ricotta;
  • łyżeczka świeżego tymianku;
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych, podprażonych na patelni.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na gotową blachę wiśnie, skrop je sokiem z cytryny, miodem, oliwą i solą. Piecz przez mniej więcej kwadrans, od czasu do czasu przewracając owoce. Na przygotowany chleb tostowy nałóż ricottę, prażone migdały, upieczone wiśnie. Całość posyp tymiankiem.

Miska z jagodowo-migdałowym smoothie

  • 2/3 szklanki mrożonych malin;
  • pół szklanki mrożonego banana w plasterkach;
  • pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego;
  • pięć łyżek posiekanych migdałów, podzielonych na dwie części;
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu;
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu;
  • 1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • 1/4 szklanki jagód;
  • łyżka niesłodzonych płatków kokosowych.

Dzień wcześniej pokrój banana na plasterki i umieść go w zamrażarce. Jest to świetna podstawa nie tylko do smoothies, lecz także wegańskich lodów. Następnego ranka, wyjmij owoc i umieść go w blenderze, razem z mlekiem, cynamonem, kardamonem, wanilią i trzema łyżkami migdałów. Zblenduj składniki na gładką masę. Przelej powstałe smoothie do miski. Dodaj owoce, płatki kokosowe i resztę migdałów.

Więcej o: