Anna Lewandowska poleca tę kawę na chłodne zimowe poranki. Napój zawiera nietypowe składniki. Brzmi smacznie

Szukasz czegoś, co cię pobudzi i rozgrzeje w mroźny poranek? Taka kawa będzie idealnym rozwiązaniem!

Anna Lewandowska jest wielbicielką kawy w różnych jej odsłonach. Czasem, aby dodać sobie więcej energii, stawia na kawę z dodatkiem banana. Innym razem, zwłaszcza, gdy samo spojrzenie za okno wywołuje poczucie zimna, przygotowuje napar z kilkoma dodatkami, które przyjemnie rozgrzeją ciało od środka. Jeden ze składników ma też pozytywny wpływ na naszą odporność.

Zobacz wideo Anna Lewandowska podzieliła się szybkim intensywnym treningiem

Anna Lewandowska podała przepis na zimową rozgrzewającą kawę

Dla wielu z nas kawa stanowi nieodłączny element każdego poranka. Odpowiednio ją doprawiając, możemy zyskać znacznie więcej, niż samo pobudzenie, czego dobrym przykładem jest pomysł Anny Lewandowskiej. Trenerka w zimne tygodnie stawia na kawę z cynamonem i kurkumą. Taka mieszanka nie dość, że przyjemnie rozgrzewa, to dodatkowo działa przeciwzapalnie i wzmacnia barierę ochronną organizmu. Celebrytka podzieliła się swoim sposobem na ciekawy napój na blogu. Czego potrzebujemy do przygotowania napoju?

Składniki na zimową kawę od Anny Lewandowskiej (dwie porcje)

  • 400 mililitrów mleka roślinnego;
  • łyżeczka kurkumy;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • laska wanilii;
  • łyżeczka oleju kokosowego;
  • łyżeczka cukru kokosowego;
  • dwie filiżanki espresso.

Przygotowanie

Najpierw gotuj mleko roślinne z dodatkiem laski wanilii na wolnym ogniu. Następnie dodaj do garnka cynamon, cukier oraz olej kokosowy. Po zagotowaniu przelej mieszankę do blendera (z wyjątkiem laski wanilii). Dodaj do kielicha maszyny kurkumę oraz zaparzone espresso. Zblenduj całość i przelej napój do wysokich szklanek.

Cynamon i kurkuma - dlaczego warto je włączyć do diety?

Zarówno cynamon, jak i kurkuma rozgrzewa, a także ma działanie przeciwzapalne, dlatego warto sięgać po te przyprawy, zwłaszcza zimowymi miesiącami. Warto dodać, że cynamon reguluje poziom glukozy we krwi, a także pozytywnie wpływa na pracę naszego żołądka. Z kolei kurkuma wykazuje podobne właściwości do leków przeciwzapalnych, ale nie zawiera toksyn. Obniża też tempo rozrostu tkanki tłuszczowej, dlatego przyda się w kuchni każdego, kto dba o linię.

Więcej o:
Copyright © Agora SA