Ewa Chodakowska wie, że dla wielu z nas najgorszym elementem diety jest wypisanie z menu ulubionych niezdrowych przekąsek. Trenerka podsyła wiele pomysłów, dzięki którym nie musimy rezygnować z wyczekanego burgera czy słodkich ciastek. Trzeba jednak nauczyć się nieco udoskonalać przepisy, aby zawierały mniej kalorii i więcej witamin.
Nagły głód często kończy się zakupem burgera czy frytek? Choć kochamy fast foody, wiemy, że nie pomagają one utrzymać linii. Jeżeli zależy nam na utracie kilogramów, będziemy zmuszeni do rezygnacji z tego typu przekąsek. Chyba, że przygotujemy je samodzielnie w domu, odpowiednio dobierając składniki.
Alternatywy dla śmieciowych fast foodów? (...) Nie wiem, jak ty, ale ja jem pieczywo. Kocham zdrowe burgery i na moim talerzu raz na pewien czas pojawiają się ich smakowite wersje. Jeśli podzielasz moją miłość, koniecznie wypróbuj tego przepisu - zachęca Chodakowska.
Pomysłem trenerki na zdrową, ale pyszną przekąskę, która zastąpi nam klasycznego burgera, jest kotlet przygotowany z kaszy jaglanej. Przepis jest bardzo prosty i na pewno nikomu nie przysporzy trudności.
Przygotowanie
Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o małych oczkach, i odciśnij nadmiar soku. Następnie wymieszaj je z ugotowaną kaszą, dodaj białko konopne, posiekaną cebulę, baobab, czarnuszkę, sól oraz dwie łyżki bułki tartej. Z tak powstałej masy ulep burgery (w trakcie pomóż sobie dodając pozostałą bułkę tartą). Następnie smaż przygotowane kotlety na odrobinie oleju, po trzy/cztery minuty z każdej strony. Przekrój i podpiecz bułki. Ułóż na bułkach usmażone burgery, dodaj plastry papryki, rukolę, pomidora i całość przykryj wierzchnią częścią bułki. Zepnij powstałą potrawę patyczkiem do szaszłyków.