• Link został skopiowany

Anna Lewandowska podsumowuje trendy żywieniowe 2020 roku. Na czym coraz częściej skupiamy naszą uwagę?

Anna Lewandowska zdecydowała się omówić trendy żywieniowe, które towarzyszyły nam w 2020 roku. Nasze diety zmieniają się, co widać na konkretnych przykładach, zaprezentowanych przez trenerkę.
Anna Lewandowska analizuje trendy żywieniowe 2020 roku
Anna Lewandowska - Instagram

Anna Lewandowska zwróciła uwagę na to, ile niespodziewanych wyzwań przyniósł nam ubiegły rok. Gwiazda słusznie stwierdziła, że świadomość właściwego cały czas rośnie. W 2020 szukaliśmy diet, które spełnią wiele oczekiwań. Jakie tendencje można zauważyć, analizując ubiegły rok pod kątem zdrowego odżywiania?

Zobacz wideo Anna Lewandowska o samoakceptacji i dążeniu do "ideału"

Anna Lewandowska omówiła trendy żywieniowe 2020 roku

Ekologia i zdrowie

Trenerka podkreśla, że coraz więcej z nas zwraca uwagę na składy kupowanych produktów oraz ich pochodzenie. Staramy się wybierać żywność pochodzącą z ekologicznych źródeł, które w mniejszym stopniu przykładają się do zatruwania środowiska. Coraz ważniejszy staje się zrównoważony rozwój, a żywność ekologiczna to coraz większy segment polskiego rynku, który cały czas rośnie. Kolejną zauważalną zmianą jest wzrost popularności diet roślinnych. Z roku na rok wśród Polaków przybywa wegetarian, wegan oraz osób, które znacznie ograniczają mięso w diecie. I chociaż rezygnujemy z produktów pochodzenia zwierzęcego z różnych powodów, pozytywnie to wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i zasoby naturalne. 

Modne diety

Lewandowska zauważa, że szczególnym powodzeniem w roku 2020 cieszyły się dieta ketogeniczna oraz dieta SIRT. Z pewnością ta druga swoją popularność zawdzięcza m.in. Adele, która dzięki diecie sirtuinowej przeszła niesamowitą metamorfozę. Dieta ketogeniczna jest znana od dłuższego czasu, a zwolenników ma tyle samo, co przeciwników. Dietetycy wciąż analizują jej wady i zalety.

Ograniczanie cukru

Anna zauważa jeszcze jedną, bardzo dobrą tendencję. Wraz ze wzrostem świadomości dotyczącej odżywiania, coraz bardziej ograniczamy cukier, który jest obecny praktycznie w każdej kupowanym produkcie. Cukier oraz słodziki mogą stanowić przyczynę wielu poważnych chorób - warto zaznajomić się z tematem i nauczyć się rezygnować z tego dodatku.

Uważne jedzenie

Choć nie jest to dieta, a raczej element coraz popularniejszego slow life, Lewandowska słusznie zwraca na ten trend uwagę. Uważne jedzenie pomaga się skupić na dokładnym przeżuwaniu posiłku oraz celebracji tego momentu, kiedy możemy usiąść razem z bliskimi przy stole. To doskonały moment, aby na chwilę zwolnić i pozwolić sobie na chwilę relaksu.

Więcej o: