Ewa Chodakowska przyznaje, że uwielbia słodycze. Jednak ilość cukru oraz konserwantów w większości kupowanych produktów może, lekko mówiąc, przytłaczać. Z tego powodu trenerka zachęca swoich obserwatorów, aby próbować przygotowywać coś słodkiego samodzielnie. Chodakowska co pewien czas wrzuca na Instagram proste przepisy, które mogą być dla nas inspiracją.
Składniki:
Składniki na polewę:
Przygotowanie:
Rozgnieć banany widelcem na papkę. Wymieszaj jajka z miodem i cukrem. Następnie dodaj masło orzechowe i jogurt, wymieszaj składniki rózgą lub mikserem na małych obrotach. Dodaj potem do masy mąkę kokosową oraz pszenną, sól himalajską, proszek do pieczenia i rozgniecione banany. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, po czym dorzuć morwę i kakao. Ponownie wymieszaj. Przełóż gotową masę do foremek na muffinki i piecz w 180 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie odstaw je do ostudzenia, a w międzyczasie podgrzej masło orzechowe, którym potem udekorujesz deser. Na polane masą orzechową muffinki dodaj kruszone kakao do dekoracji.
Składniki:
Przygotowanie:
Orzechy zmiel bardzo drobno w blenderze lub młynku do kawy. Drobno posiekaj chia, babkę, goji, miechunkę i morwę. Dodaj je oraz sól do pokruszonych orzechów. Zmiksuj daktyle na gładką masę i dodaj do pozostałych składników. Ponownie zamieszaj całą masę, ulep kuli wielkości orzecha włoskiego, obtocz w kakao, chia lub sezamie.