Sięgając po niezdrowe przekąski dostarczamy swojemu organizmowi cukru, soli, niezdrowych dodatków do żywności oraz sztucznych barwników. Gdy sięgamy po produkty tego typu raz na pewien czas, nie powinno stać się nic złego. Problem pojawia się, jeśli zjadamy je zbyt często. Jak temu zaradzić? Dobrym wyjściem jest sięganie po zdrową alternatywę dla konkretnych produktów.
W tradycyjnej niezdrowej przekąsce znajduje się mnóstwo konserwantów, a także bardzo dużo soli. Jeżeli najdzie nas ochota na chipy, sięgnijmy po te z suszonych owoców i warzyw, np. jabłek, buraków lub jarmużu. Jeżeli nie mamy możliwości przygotowania ich samemu, zwróćmy uwagę na skład tych kupowanych - szukajmy tych bez oleju palmowego i cukru. Innym wyjściem jest zaopatrzenie się w orzechy i bakalie, które możemy spożywać jako osobne przekąski lub dodawać do zdrowych owsianek czy jogurtów. Tutaj po raz kolejny czytajmy etykiety i zwróćmy uwagę na ilość cukru. Innym pomysłem będą surowe warzywa z hummusem - to naprawdę pyszne połączenie!
Zdrowszym wyjściem będzie przygotowanie popcornu lub pieczonej ciecierzycy w przyprawach. Osobiście polecamy też przygotowanie domowych natchosów z serem z... ziemniaka! Świetny przepis proponuje "Vegan Nerd". Smak jest naprawdę niesamowity, a przekąska nie zawiera żadnych niezdrowych dodatków.
Ulubiony deser na upalne dni może niestety dostarczyć nam niepotrzebnych sztucznych substancji. Jeżeli mamy ochotę na coś, co nas ochłodzi, pokrójmy na drobne kawałki banana i włóżmy go na kilka godzin do zamrażarki. W ten sposób stworzymy idealną bazę do domowych lodów. W mikserze możemy do nich dodać ulubione owoce, odrobinę kakao lub masło orzechowe. Tak przygotowane lody zachwycają smakiem.
Powiedzmy sobie szczerze, tego rodzaju napoje to prawdziwe cukrowe bomby, które w swoim składzie, oprócz cukru, zawierają mnóstwo substancji barwiących i konserwujących. Zamiast sięgać po kolejną butelkę ulubionego napoju, kupmy naturalnie mineralizowaną wodę, dodajmy do niej cytrynę, limonkę lub ulubione owoce. Innym zdrowym wyjściem będzie rosnąca w popularność kombucha, która jest zdrowa dla naszych jelit.
Chociaż gorzka czekolada jest często nawet wskazana w naszej diecie, mlecza oraz biała zawierają zbyt dużo sztucznych dodatków. Zdrowym zamiennikiem słodkich czekolad, a także wszelkich cukierków , będą suszone daktyle. Ten ulubiony przysmak wegan sam w sobie jest bardzo słodki, dlatego świetnie zaspokoi naszą potrzebę na "coś słodkiego".