Podczas karnawału w naszych kuchniach pojawia się wiele tradycyjnych słodkości. Wiele przepisów przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie - nie inaczej było w przypadku ulubionego przepisu Ani Starmach. Poznajcie tajniki przyrządzania róż karnawałowych!
Karnawałowe róże to chyba moje ulubione kwiaty - pisze popularna kucharka na Instagramie.
Nie bez powodu, bo prezentują się naprawdę pięknie! A w dodatku świetnie smakują. Jeśli będziemy postępować zgodnie z przepisem Starmach, przygotowanie tego efektownego deseru nie sprawi nam problemu.
Dodatkowo:
Wszystkie wymienione składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Następnie ulep kulkę i schładzaj ją w lodówce. Po godzinie wyjmij ciasto, rozwałkuj je, a później wytnij mniejsze oraz większe kółka i ponacinaj ich brzegi. Mniejsze kółka połóż na środkach większych kółek, a wtedy ostrożnie je dociśnij, aby zlepić dwie warstwy ciasta. Na środek przygotowanej róży nałóż łyżeczkę wybranej konfitury. Brzegi przysmaku posmaruj rozbełtanym jajkiem. Umieść ciastka na blaszce i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po wystudzeniu, możesz udekorować róże odrobiną cukru pudru.
Nie chcesz, żeby ominęły cię karnawałowe przysmaki, ale jesteś na diecie? Możesz spróbować przygotować faworki w wersji light - prosto z piekarnika. Ich wykonanie jest niezwykle proste.
Zmiksuj wszystkie składniki oprócz mąki tak, aby powstała puszysta masa. Potem dodaj mąkę i wyrób ciasto do klejącej się masy. Odłóż je wtedy na kwadrans pod przykryciem. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na około 2 milimetry, a następnie podziel na paski o długości dziesięciu centymetrów. Na środku każdego z pasków zrób nacięcie i przewlecz jeden koniec paska przez powstały otwór. Powtórz tę czynność z każdym kawałkiem. Wyłóż gotowe faworki na blaszkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około dziesięć minut. Przed podaniem posyp je ulubionym słodzikiem.