Dieta wysokob³onnikowa - na czym polega? Czy pomo¿e schudn±æ? Najwa¿niejsze zasady

B³onnik odgrywa bardzo wa¿n± rolê w procesach trawiennych. Jego odpowiednia ilo¶æ jest niezbêdna do w³a¶ciwego metabolizmu. Jakie s± zasady wysokob³onnikowej diety?

Dieta wysokobłonnikowa zwana jest inaczej dietą bogatoresztkową. Ten sposób żywienia przede wszystkim opiera się na zwiększeniu ilości błonnika w diecie. Jakie są dokładne zasady i czy każdy może spróbować tego modelu odżywiania?

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Dieta wysokobłonnikowa - podstawowe zasady

Stosując dietę wysokobłonnikową zwiększamy ilość dziennego spożycia tego produktu do 40-60 gramów. Nie zapominamy też w trakcie o prawidłowym nawodnieniu; musimy wypijać ok. 2-2,5 litra płynów w ciągu dnia. Pamiętajmy też, aby nie skakać od razu na głęboką wodę - zwiększajmy spożycie błonnika stopniowo. Gdzie szukać błonnika? Jeżeli zdecydujemy się na ten model żywienia, musimy włączyć do diety:

  • suszone owoce;
  • warzywa, które w miarę możliwości powinno się spożywać surowe ze skórką;
  • płatki zbożowe;
  • rośliny strączkowe;
  • orzechy;
  • pełne ziarna zbóż;
  • owoce drobnopestkowe, takie jak truskawki, jeżyny, maliny oraz agrest;
  • kalafior;
  • kalarepę;
  • otręby.

Do jadłospisu warto też dodać kasze, przede wszystkim jęczmienną i gryczaną. Jeśli decydujemy się na płatki zbożowe, kupujmy kukurydziane, owsiane i pszenne. Zwróćmy też uwagę na pieczywo - najzdrowszym wyborem będzie żytnie, razowe pszenne oraz pełnoziarniste.

Dla kogo dieta wysokobłonnikowa jest niewskazana?

Jak można przeczytać na portalu "Wylecz.to", dieta wysokobłonnikowa jest niewskazana dla osób, które cierpią z powodu problemów ze stanem zapalnym trzustki, żołądka oraz dróg żółciowych. Ten model żywienia nie jest też dobry w przypadku, gdy cierpimy na zapalenie jelit lub mamy problem z niedożywieniem.

Czy dieta wysokobłonnikowa pomoże schudnąć?

Błonnik bierze czynny udział w naszym metabolizmie. Dodatkowo składnik ten powoduje uczucie sytości, dzięki czemu unikamy podjadania między posiłkami. Produkty obfitujące w błonnik są też zwykle dużo mniej kaloryczne, dlatego często są one ważnym składnikiem diet odchudzających. 

Wiêcej o: