Dieta wysokobłonnikowa - na czym polega? Czy pomoże schudnąć? Najważniejsze zasady

Błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w procesach trawiennych. Jego odpowiednia ilość jest niezbędna do właściwego metabolizmu. Jakie są zasady wysokobłonnikowej diety?

Dieta wysokobłonnikowa zwana jest inaczej dietą bogatoresztkową. Ten sposób żywienia przede wszystkim opiera się na zwiększeniu ilości błonnika w diecie. Jakie są dokładne zasady i czy każdy może spróbować tego modelu odżywiania?

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Dieta wysokobłonnikowa - podstawowe zasady

Stosując dietę wysokobłonnikową zwiększamy ilość dziennego spożycia tego produktu do 40-60 gramów. Nie zapominamy też w trakcie o prawidłowym nawodnieniu; musimy wypijać ok. 2-2,5 litra płynów w ciągu dnia. Pamiętajmy też, aby nie skakać od razu na głęboką wodę - zwiększajmy spożycie błonnika stopniowo. Gdzie szukać błonnika? Jeżeli zdecydujemy się na ten model żywienia, musimy włączyć do diety:

  • suszone owoce;
  • warzywa, które w miarę możliwości powinno się spożywać surowe ze skórką;
  • płatki zbożowe;
  • rośliny strączkowe;
  • orzechy;
  • pełne ziarna zbóż;
  • owoce drobnopestkowe, takie jak truskawki, jeżyny, maliny oraz agrest;
  • kalafior;
  • kalarepę;
  • otręby.

Do jadłospisu warto też dodać kasze, przede wszystkim jęczmienną i gryczaną. Jeśli decydujemy się na płatki zbożowe, kupujmy kukurydziane, owsiane i pszenne. Zwróćmy też uwagę na pieczywo - najzdrowszym wyborem będzie żytnie, razowe pszenne oraz pełnoziarniste.

Dla kogo dieta wysokobłonnikowa jest niewskazana?

Jak można przeczytać na portalu "Wylecz.to", dieta wysokobłonnikowa jest niewskazana dla osób, które cierpią z powodu problemów ze stanem zapalnym trzustki, żołądka oraz dróg żółciowych. Ten model żywienia nie jest też dobry w przypadku, gdy cierpimy na zapalenie jelit lub mamy problem z niedożywieniem.

Czy dieta wysokobłonnikowa pomoże schudnąć?

Błonnik bierze czynny udział w naszym metabolizmie. Dodatkowo składnik ten powoduje uczucie sytości, dzięki czemu unikamy podjadania między posiłkami. Produkty obfitujące w błonnik są też zwykle dużo mniej kaloryczne, dlatego często są one ważnym składnikiem diet odchudzających. 

Więcej o: