Dlaczego warto jeść produkty bogate w kwas oleinowy? Eksperci zauważyli cenną prawidłowość

Dieta jest bardzo ważnym elementem naszej drogi do zdrowia. Specjaliści zwracają uwagę na żywność, która zawiera kwas oleinowy - oto powody.

Wprowadzenie do jadłospisu produktów zawierających kwas oleinowych ma zmniejszyć ryzyko zachorowania na jedną z chorób autoimmunologicznych. Do takich wniosków doszli naukowcy z Yale School of Medicine.

Zobacz wideo Koktajle dla aktywnych. 3 przepisy

Kwas oleinowy a nasze zdrowie - co dokładnie odkryli naukowcy?

Badacze z Yale zajmowali się analizą jednej z chorób autoimmunologicznych, a dokładnie stwardnieniem rozsianym. Jego skutkami są m.in. nieodwracalne uszkodzenia mózgu oraz rdzenia kręgowego. W tych procesach mogą uczestniczyć limfocyty T układu odpornościowego. Ta grupa limfocytów może być aktywowana przez obecność kwasu oleinowego, czyli kwasu tłuszczowego, który znajduje się w wielu dobrze nam znanych produktach, a w tym w awokado, orzechach oraz oliwie z oliwek. Gdy wspomnianych limfocytów jest za mało, układ odpornościowy atakuje nasze ciało, dlatego tak ważne jest pilnowanie ich odpowiedniej ilości. 

Wydaje się, że zdrowa dieta, z niską zawartością tłuszczów nasyconych i niską zawartością soli jest prawdopodobnie dobrym pomysłem. Planujemy w przyszłości zbadać, czy dieta bogata w kwas oleinowy zmienia funkcje odpornościowe - zaznacza jeden ze specjalistów Yale dla magazynu "Eat this".

Choć eksperci cały czas są na etapie badań, wyniki już wyglądają obiecująco i mogą być szansą dla wielu osób, które walczą ze stwardnieniem rozsianym. Specjaliści zwrócili szczególną uwagę na awokado; jest nie tylko bogate w obiecujący kwas oleinowy, lecz także zwiększa poziom dobrego cholesterolu a także pozytywnie wpływa na nasz wzrok.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.