Zbożowe batoniki domowej roboty - są niskokaloryczne, zapewnią sytość i poprawią koncentrację
Batoniki z granolą ratują sytuację, gdy łapie nas mały głód, a nie jesteśmy w stanie przygotować pełnowartościowego posiłku. Niestety, te kupowane często zawierają bardzo dużo cukru i pustych kalorii. Dlatego dobrym pomysłem jest przygotowywanie przekąski samodzielnie. Z tymi przepisami nie będzie to trudne!
Domowe batoniki muesli - szybka, pyszna i zdrowa przekąska
Migdałowe batoniki z suszoną morelą
Suche składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych;
- 3/4 szklanki płatków zbożowych z brązowego ryżu;
- 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej;
- 2 łyżki mączki lnianej;
- 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie);
- 1/8 - 1/4 łyżeczki soli morskiej do smaku;
- 1/4 - 1/2 łyżeczki imbiru lub cynamonu, najlepiej cynamonu cejlońskiego.
Mokre składniki:
- 1/2 szklanki masła z nasion słonecznika, niesłodzonego i niesolonego (można użyć inne masło orzechowe / z nasion);
- 1/2 szklanki gładkiego lub chrupiącego masła migdałowego, naturalnego i niesolonego (można użyć inne masło orzechowe / z nasion);
- 1/2 szklanki czystego syropu klonowego;
- 1 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego.
Dodatki:
- 1/2 szklanki drobno posiekanych suszonych moreli tureckich (około 12-14 moreli);
- 1/4 szklanki drobno posiekanych migdałów.
Przygotowanie
Wyłóż blaszkę do pieczenia o wymiarach 9x13 cm papierem do pieczenia lub folią i odstaw. Następnie w średniej wielkości rondelku, na średnim ogniu, umieść masło migdałowe, masło słonecznikowe i syrop klonowy. Gdy masła zmiękną, wymieszaj wszystko razem, aby powstała gładka, kremowa masa - wtedy zdejmij ją z ognia. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, sól, imbir /cynamon, nasiona chia, mączkę lnianą i wymieszaj. Wtedy dodaj mąkę owsianą, chrupiące płatki z brązowego ryżu i bezglutenowe płatki owsiane, wszystko dokładnie wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką. Na koniec do powstałej masy dodaj posiekane morele i migdały, ponownie wszystko zamieszaj. Przelej masę na blaszkę do pieczenia, wyrównaj ją za pomocą łopatki. Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, potem wyjmij i pokrój ciasto na batoniki.
-
Co zamiast treningu HIIT? Poznaj wskazówki, jak schudnąć bez intensywnych ćwiczeń
-
Demi Lovato odnalazła równowagę i zaakceptowała swoje ciało: Nie liczę kalorii i nie ćwiczę za dużo
-
Płaski brzuch w tydzień. Przedstawiamy jadłospis, który pomoże schudnąć z tej części ciała
-
Co mają wspólnego jabłka z odchudzaniem? Bardzo dużo! Oto powody, dla których włączysz te owoce do diety
-
Helena Christensen zanurza się w zimnej wodzie. Internauci są w szoku: Królowa lodu
- Rozgrzewka nóg przed biegiem jest niezwykle ważna. Eksperci szczególnie polecają jedno dynamiczne ćwiczenie
- Trening PHA zastąpi HIIT? Poznaj podstawową różnicę między ćwiczeniami. To sprawi, że spalisz więcej kalorii
- Demi Lovato odnalazła równowagę i zaakceptowała swoje ciało: Nie liczę kalorii i nie ćwiczę za dużo
- Słodkie popołudnie - te przekąski smakowicie urozmaicą codzienny jadłospis
- 30-dniowy plan treningowy, który pomoże w końcu polubić ćwiczenia. Podejmiesz się wyzwania?