Zbożowe batoniki domowej roboty - są niskokaloryczne, zapewnią sytość i poprawią koncentrację

Batoniki muesli to twoje guilty pleasure? Warto nauczyć się przygotowywać przysmak samodzielnie w domu. Oto inspiracja na pyszne i zdrowe łakocie.

Batoniki z granolą ratują sytuację, gdy łapie nas mały głód, a nie jesteśmy w stanie przygotować pełnowartościowego posiłku. Niestety, te kupowane często zawierają bardzo dużo cukru i pustych kalorii. Dlatego dobrym pomysłem jest przygotowywanie przekąski samodzielnie. Z tymi przepisami nie będzie to trudne!

Zobacz wideo Szarlotka z kawą, czyli pyszny (i nietypowy) przepis

Domowe batoniki muesli - szybka, pyszna i zdrowa przekąska

Migdałowe batoniki z suszoną morelą

Suche składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych;
  • 3/4 szklanki płatków zbożowych z brązowego ryżu;
  • 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej;
  • 2 łyżki mączki lnianej;
  • 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie);
  • 1/8 - 1/4 łyżeczki soli morskiej do smaku;
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki imbiru lub cynamonu, najlepiej cynamonu cejlońskiego.

Mokre składniki:

  • 1/2 szklanki masła z nasion słonecznika, niesłodzonego i niesolonego (można użyć inne masło orzechowe / z nasion);
  • 1/2 szklanki gładkiego lub chrupiącego masła migdałowego, naturalnego i niesolonego (można użyć inne masło orzechowe / z nasion);
  • 1/2 szklanki czystego syropu klonowego;
  • 1 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego.

Dodatki:

  • 1/2 szklanki drobno posiekanych suszonych moreli tureckich (około 12-14 moreli);
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych migdałów.

Przygotowanie

Wyłóż blaszkę do pieczenia o wymiarach 9x13 cm papierem do pieczenia lub folią i odstaw. Następnie w średniej wielkości rondelku, na średnim ogniu, umieść masło migdałowe, masło słonecznikowe i syrop klonowy. Gdy masła zmiękną, wymieszaj wszystko razem, aby powstała gładka, kremowa masa - wtedy zdejmij ją z ognia. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, sól, imbir /cynamon, nasiona chia, mączkę lnianą i wymieszaj. Wtedy dodaj mąkę owsianą, chrupiące płatki z brązowego ryżu i bezglutenowe płatki owsiane, wszystko dokładnie wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką. Na koniec do powstałej masy dodaj posiekane morele i migdały, ponownie wszystko zamieszaj. Przelej masę na blaszkę do pieczenia, wyrównaj ją za pomocą łopatki. Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, potem wyjmij i pokrój ciasto na batoniki.

Więcej o: