Batoniki z granolą ratują sytuację, gdy łapie nas mały głód, a nie jesteśmy w stanie przygotować pełnowartościowego posiłku. Niestety, te kupowane często zawierają bardzo dużo cukru i pustych kalorii. Dlatego dobrym pomysłem jest przygotowywanie przekąski samodzielnie. Z tymi przepisami nie będzie to trudne!
Suche składniki:
Mokre składniki:
Dodatki:
Przygotowanie
Wyłóż blaszkę do pieczenia o wymiarach 9x13 cm papierem do pieczenia lub folią i odstaw. Następnie w średniej wielkości rondelku, na średnim ogniu, umieść masło migdałowe, masło słonecznikowe i syrop klonowy. Gdy masła zmiękną, wymieszaj wszystko razem, aby powstała gładka, kremowa masa - wtedy zdejmij ją z ognia. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, sól, imbir /cynamon, nasiona chia, mączkę lnianą i wymieszaj. Wtedy dodaj mąkę owsianą, chrupiące płatki z brązowego ryżu i bezglutenowe płatki owsiane, wszystko dokładnie wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką. Na koniec do powstałej masy dodaj posiekane morele i migdały, ponownie wszystko zamieszaj. Przelej masę na blaszkę do pieczenia, wyrównaj ją za pomocą łopatki. Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, potem wyjmij i pokrój ciasto na batoniki.